2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

71 éves új favorit a japán miniszterelnöki posztért

2007. szeptember 14. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Nagy eséllyel indulhat a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért és ezzel együtt a miniszterelnöki posztért Fukuda Jaszuo volt kormánytitkár, aki hivatalosan pénteken jelentette be jelöltségét.

"Vészhelyzetről van szó" - fogalmazott Fukuda. "Úgy érzem, ezt meg kell tennem az országért, hogy előremozdíthassuk a japán politikát" - tette hozzá.

A hírek szerint Fukuda igen népszerű az LDP-n belül: Nukaga Fukusiro pénzügyminiszter pénteken közölte, hogy mégsem indul a pártelnöki tisztségért, megváltoztatva ezzel előző napi szándékát. "Egyetértés van köztünk Fukudával az ázsiai kapcsolatok fontosságát illetően, ezért úgy döntöttem, hogy támogatom a jelöltségét" - mondta a pénzügyminiszter.

A "galamb" politikusnak tartott, 71 éves volt kormánytitkár továbbá számíthat Macsimura Nobutaka külügyminiszter és Koidzumi Dzsunicsiro volt miniszterelnök támogatására is.

Aszo Taro volt külügyminiszter, a szerdán lemondott Abe Sindzo közeli szövetségese csütörtökön jelezte, hogy indulni kíván a pártelnökválasztáson, amelyet az LDP szeptember 23-án tart. Aszo várhatóan még pénteken hivatalosan is bejelenti jelöltségét.

Abe Sindzo miniszterelnök váratlanul jelentette be lemondását a júliusi szenátusi választásokon elszenvedett vereségére, valamint a közvélemény támogatásának hiányára hivatkozva. A volt kormányfőt egy nappal később stressz és kimerültség okozta bélrendszeri gyulladás miatt kórházba szállították. (MTI/Reuters/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS