2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

HIV-fertőzött vért tároltak a perui vérbankokban

2007. szeptember 14. 10:55, utolsó frissítés: 10:56

Több tucat vérbankot be kellett zárni Peruban, miután kiderült: eddig legkevesebb négyen fertőződtek meg vérátömlesztés következtében HIV-vírussal. A kormány kötelezettséget vállalt, hogy az országban található 240 intézmény mindegyikének tartalékát megvizsgálják. A betegek mindegyike Callao kikötőváros egyik kórházában fertőződött meg.

Az egészségügyi miniszter arra intette a lakosságot, ne pánikoljanak, mert a perui vérbankok mindegyike megfelel a nemzetközi standardoknak. A botrány azután robbant ki, hogy az egyik áldozat kapcsolatba lépett a sajtóval, és közölte, jogi elégtételt követel, amiért egy rutinműtét alkalmával HIV-vel fertőzték. Utólag még három esetre derült fény, egyik fertőzött egy 11 hónapos kisbaba.

A washingtoni székhelyű Pán-Amerikai Egészségügyi Szervezet szerint a perui vérbankokban tárolt vér egynegyedét nem ellenőrizték megfelelően.

A hatóságok megerősítették: 30 beteg fertőződött a hepatítisz C vírussal, miután dialízisnek vetették alá őket. A BBC perui tudósítója szerint a limai lakosok pánikban vannak, és ha tehetik, kerülik a közkórházakat. A kormányzat erőfeszítései nem elégségesek a lakosság bizalmának a visszanyerésére, ami az egészségügyi közszolgáltatásokat illeti – állapította meg. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS