2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belgrád cáfolta, hogy erőszakot alkalmazna Koszovó függetlenségének kikiáltása esetén

2007. szeptember 13. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Kizárta Boris Tadic szerb elnök csütörtökön megjelent lapnyilatkozatában, hogy Belgrád csapatokat vezényelne Koszovóba, ha a zömmel albánok lakta déli tartomány egyoldalúan kinyilvánítja elszakadását Szerbiától.

"Szerbia nem fog háborút indítani Koszovóban. Ez egy európai demokrácia" - szögezte le az államfő a Diario de noticias című portugál napilapnak adott nyilatkozatában, hozzáfűzve:


"stabil Szerbia nélkül nem lehet stabilitás a régióban sem".

Egy esetleges koszovói háború "katasztrófával érne fel mindannyiunk számára" - vélekedett a szerb elnök, ismételten állást foglalva Koszovó függetlenné válása ellen. Szerinte egy ilyen fejlemény precedenst teremtene, amelyre "minden szeparatista (mozgalom)" reagálna. "Sok (a koszovóihoz) hasonló helyzet van Boszniában, Cipruson, Grúziában, Moldovában" - mondta.

Óriási feltűnést keltett a Vojislav Kostunica kormányfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) egyik vezető funkcionáriusának múlt heti nyilatkozata. Dusan Prorokovic ebben kifejtette: ha a nyugati országok egyoldalúan elismerik Koszovó függetlenségét, ez


feljogosítaná Szerbiát arra, hogy Koszovóba vezényelje haderejét.

A tisztségviselő kijelentésére Tadic elnököt megelőzve Vuk Jeremic szerb külügyminiszter is reagált. A Financial Times című londoni lapnak azt mondta, ha Koszovó kikiáltja függetlenségét, Belgrád "a biztonsági és védelmi erőforrásoktól eltekintve" minden "törvényes, diplomáciai és gyakorlati eszközt" fel fog használni, hogy megmutassa: érvénytelen a függetlenségi nyilatkozat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS