2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikai demokratáknak nem elég a 30 ezres csapatcsökkentés

2007. szeptember 13. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

Az amerikai Demokrata Párt elégtelennek és ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámát David Petraeus tábornok javaslatára jövő nyárig csak 30 ezer fővel csökkentsék.

"Ez elfogadhatatlan az amerikai nép számára" - jelentette ki szerdán Harry Reid, a washingtoni szenátus többségi ellenzéki frakciójának vezetője szerdán. Véleménye szerint a kormány ezzel a tervvel nem hajt végre valódi csapatkivonást és az iraki küldetésen sem módosít.

George Bush amerikai elnök csütörtök este televíziós beszédben szól Amerikához. A Fehér Házból előzetesen kiszivárogtatott értesülés szerint az elnök 2008 közepéig 30 ezer fős iraki csapatcsökkentést tervez, elfogadva az iraki amerikai haderő főparancsnokának erre vonatkozó javaslatát.

Reid Bush elnök és a szenátusi republikánus politikusok háborújának nevezte az amerikai katonák iraki szerepvállalását. Közölte, hogy a demokratpártiak a közeljövőben a csapatkivonást elrendelő törvény nem kevesebb, mint hat verzióját kínálják fel a kormánypárti politikusoknak.

Petraeus tábornok csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: nem látja szükségét annak, hogy az amerikai erőket küldjön a második legnagyobb iraki városba, Bászrába, ahonnan egy hete vonult ki a brit haderő. A tábornok reményei szerint az egymással harcoló síita csoportok és pártok, valamint az iraki biztonsági erők külső segítség nélkül meg fogják tudni oldani a problémákat. Petraeus szerint a stratégiai fekvésű dél-iraki nagyvárosban az utóbbi hónapban alacsony szintre csökkent az erőszak, és biztató együttműködés látszik kialakulni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS