2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iráni atomprogram: a NAÜ-főigazgató ragaszkodik a munkatervhez, Amerika szankciókat akar

2007. szeptember 13. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerdán - az amerikai és a nyugat-európai fenntartások ellenére - ismét védelmébe vette a Teheránnal kidolgozott munkatervet, amelyben rögzítették az iráni atomprogrammal kapcsolatos, még függőben lévő kérdések megválaszolásának menetrendjét. Az amerikai küldött ezzel szemben újabb szankciókat sürgetett Irán ellen.

Mohamed el-Baradei az ENSZ-szerv kormányzótanácsának Bécsben zajló ülésén hangoztatta, ez az első alkalom, hogy Irán megígérte, maradéktalanul válaszol a nukleáris programjára vonatkozó összes kérdésre. Megismételte azt is, hogy Teheránnak záros határidőn - két-három hónapon - belül kell eleget tennie az információszolgáltatási felkérésnek.

A főigazgató a harmincöt ország képviselőiből álló, hétfőtől ülésező testület elé terjesztett beszámolójában jelentős előrelépésnek nevezte, hogy Irán együttműködik a NAÜ-vel múltbeli nukleáris tevékenységének vizsgálatában. Az egyezség alapján Teherán "fokról fokra" tisztázza a felvetett ügyeket, beleértve a plutóniumkísérleteket, a titkos kutatásokat és az urándúsítási terveket is.

Az Egyesült Államok NAÜ-képviselője, Gregory Schulte szerint Teherán egyáltalán nem kívánja eloszlatni a kételyeket, csupán időre játszik, hogy közben folytathassa az atomfegyver gyártására irányuló erőfeszítéseit. Világossá tette, hogy ha Irán nem szünteti be haladéktalanul urándúsítási programját, és nem tesz eleget a Biztonsági Tanács ez irányú követelésének, akkor az amerikai kormány "további intézkedéseket" kezdeményez ellene.

Diplomáciai nyelven megfogalmazott szavaival valójában újabb BT-szankciókat helyezett kilátásba. Szerinte a NAÜ kormányzótanácsának éppen hogy segíteni kellene az ENSZ legfőbb döntéshozó szervét, hogy az urándúsítás feladására kényszerítse Teheránt.

Fölöttébb kétséges azonban, hogy a NAÜ-testület közös álláspontra tudna jutni az ügyben. A kormányzótanácsban képviselt fejlődő országok ugyanis egyértelműen közölték, hogy támogatják az Iránnal aláírt munkatervet, és elutasítanak mindenféle "közbeavatkozást".

A megállapodással szemben nem csupán az Egyesült Államoknak vannak erős fenntartásai, hanem az európai uniós országoknak is. Bár a főigazgató jelentését "tudomásul vették", áldásukat nem adták rá. El-Baradei ezen meg is sértődött, és kedden elhagyta az üléstermet.

Ali Asgar Szoltaníje, aki nagykövetként képviseli Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségben, szerdán a maga részéről azzal fenyegetőzött, hogy ha "kívülről" beavatkoznak a tisztázási folyamatba - ezzel a Biztonsági Tanács esetleges újbóli bevonására célzott -, akkor az akár a megállapodás végét is jelentheti.

A NAÜ-höz közeli diplomáciai forrásokból nem zárták ki azt a lehetőséget, hogy a patthelyzet eredményeként a főigazgatónak esetleg "egyedül" kell végigvinnie a munkatervet, már csak azért is, mert annak kidolgozásába eleve be sem vonta az amerikai és EU-s nagyköveteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS