2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Benes-dekrétumok "nyílt sebként éktelenkednek"

2007. szeptember 13. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Élesen bírálta szerdán Günther Beckstein bajor belügyminiszter, a tartomány kijelölt kormányfője Prágát amiatt, hogy a cseh vezetés ragaszkodik a II. világháború után kibocsátott, a csehszlovákiai németeket és magyarokat kollektív bűnössé nyilvánító Benes-dekrétumokhoz.

A rendeletek ma is "nyílt sebként" éktelenkednek, "durván sértve a nemzetközi, az Európa-jogot és az emberi jogokat" - jelentette ki Beckstein a cseh fővárosban, miután találkozott Mirek Topolánek cseh kormányfővel.

Kifejtette, hogy a Benes-dekrétumok megterhelik a bajor-cseh viszonyt, éppen ezért javasolta, hogy Csehországban ismét folytassanak nyílt vitát a kérdésről. "Vigyáznunk kell, nehogy a különböző vélemények a feszültség fokozódásához vezessenek" - mondta, elismerve, hogy a németek elűzését súlyos igazságtalanságok előzték meg.

Topolánek miniszterelnök visszautasította a kritikát. Kijelentette, hogy nincs olyan politikai erő a cseh közéletben, amely támogatná a dekrétumok érvénytelenítését.

Edvard Benes néhai csehszlovák elnök dekrétumai közül néhány megfosztotta politikai-gazdasági jogaitól a csehszlovákiai németeket és magyarokat. A rendelkezések kiadása után Csehszlovákiából hárommillió szudétanémetet telepítettek ki, az egész népközösségről állítva azt, hogy támogatta a nácikat. A kitelepítéseket atrocitások kísérték. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS