2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Viktor Zubkovot jelölte Putyin kormányfőnek

2007. szeptember 13. 10:40, utolsó frissítés: 10:45

Viktor Zubkovot jelölte miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin - közölte szerdán Borisz Grizlov, az orosz parlament alsóházának elnöke, megjegyezve, nem kételkedik abban, hogy a testület elfogadja az elnök jelöltjét.

Zubkov jelenleg az állami pénzügyeket ellenőrző testület elnöke. Munkában töltött éveiből 30 a leningrádi területhez kötötte. Moszkvai értesülések szerint Anatolij Szergyukov védelmi miniszter veje. 1941. szeptember 15-én született a szverdlovszki területen. 1965-ben végzett a leningrádi agrártudományi egyetemen. Ezt követően egy állami gazdaságot, majd egy állami gazdasági egyesülést vezetett. 1985-1991 között a leningrádi terület különböző tanácsi és pártszerveiben dolgozott.

1992-1993 között a szentpétervári polgármesteri hivatal nemzetközi kapcsolatok bizottságának helyettes elnöke. 2001 novemberétől a pénzügyminiszter helyettese, s e minőségében a pénzügyi ellenőrzési bizottság elnöke volt. 2004-ben került az állami pénzügyeket ellenőrző Roszfinmonitoring elnöki székébe, s feladataihoz tartozik a pénzügyi felderítés is, s e téren, így a pénzmosás elleni harcban jelentős eredményeket ért el.

A kormány lemondása után, Zubkov jelölésének ismertté válása előtt a kommunista párt, a Jobboldali Erők Szövetsége és a Jabloko vezetői egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy az új miniszterelnök minden bizonnyal indul majd az elnökválasztáson, s a tisztség fő várományosa Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettes.

Vjacseszlav Nyikonov, a Politika alapítvány elnöke a jelölés nyilvánosságra kerülését követően úgy vélekedett, hogy ez azt jelzi: Vlagyimir Putyin elnök az egész hatalmi rendszert át akarja alakítani, hogy szilárdabbá tegye, s ehhez régi harcostársakra támaszkodik. "Jelenleg tehát a következő időszakra szóló hatalmi rendszer megteremtése folyik, arra az időre, amíg Putyin átmenetileg nem lesz elnök" - mondta a politológus. Hozzátette: Putyinnak (aki az alkotmány értelmében a tavaszi elnökválasztáson nem indulhat) hatalmas népszerűsége folytán lehetősége van a visszatérésre, például a négy év múlva esedékes újabb választáson. Ugyanakkor Nyikonov úgy vélekedett, hogy Putyin lehetséges utódainak listáján Zubkov valószínűleg nem szerepel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS