2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Albán lap szerint Kostunica Koszovó megosztásáért lobbiztat

2007. szeptember 13. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök megbízottat küldött az EU országaiba, hogy Koszovó megosztásáért lobbizzon - állította szerdán már másodszor a Koha ditore nevű albán nyelvű pristinai újság.

A lap megbízható nyugati forrásokra hivatkozva kedden közölte először a hírt, amelyet pontatlannak nevezve cáfolt a belgrádi kormány, Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja s az állítólag megbízottnak kiszemelt üzletember, Vojin Lazarevic vállalata is.

Ezek után az újság - nyugati forrásai újabb egybehangzó állítására hivatkozva - ismét közölte a hírt, miszerint Lazarevicnek Koszovó megosztása mellett kell lobbiznia Európa legjelentősebb fővárosaiban, mivel az olyan megoldás, amelyet Belgrád is el tud fogadni.

A Szerbiától elszakadni akaró déli tartomány sorsáról folyó tárgyalások során időről-időre felvetődik a megosztás gondolata, amelyet hivatalosan még senki sem támogatott, és a politikán kívül álló szakértők szerint nem is lenne értelme.

Igaz, hogy a Koszovóban maradt mintegy kétszázezer szerb egy része a tartomány északi részén egy tömbben él, ám az csak a szerb lakosság mintegy 40 százaléka. Hatvan százalék az egyfajta, albánok és szerbek közti határnak tekintett Ibar folyótól délre lakik, albánok tengerétől körülvéve, például a kolostoráról híres Gracanica vagy a Pristinától nyugatra lévő Rigómező környékén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS