2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemond az afganisztáni missziót folytatni akaró japán kormányfő

2007. szeptember 12. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

(MTI/AFP/Reuters/AP) - Bejelentette lemondását Abe Sindzo japán kormányfő szerdán Tokióban tartott rendkívüli sajtóértekezletén.

Abe - akinek kormánya kevesebb mint egy évvel ezelőtt lépett hivatalba - lemondása indoklásként pártja júliusi szenátusi választási vereségére hivatkozott, valamint a közvélemény támogatásának hiányára. "Japánnak új vezetőre van szüksége a terrorizmus elleni küzdelemhez. Az embereknek egy olyan vezetőre van szükségük, akit támogathatnak, akiben megbízhatnak. Ma elhatároztam, hogy lemondok" - mondta.

Az Egyesült Államok a múlt héten arra kérte Tokiót, hogy bővítse ki az afganisztáni terrorellenes misszióban vállalt szerepét. Japán az ottani nemzetközi koalíciós erők hadihajóinak biztosít üzemanyag-ellátást az Indiai-óceán térségében 2001 novembere óta. A miniszterelnök eleget akart tenni a kérésnek, keresztül akarta vinni a bővítést a parlamenten, amely azonban éppen ellenkező állásponton van, véget akar vetni japán szerepvállalásának.

A júliusi félidős felsőházi választásokon aratott győzelme révén megerősödött ellenzéki Japán Demokrata Párt ugyanis ellenzi, hogy az ország "amerikai háborúkban" vegyen részt. Odzava Icsiro, a párt vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy Japán kizárólag az ENSZ békefenntartó küldetéseiben vállaljon közreműködést.

Abe már vasárnap jelezte, hogy lemond, ha a parlament az afganisztáni misszió befejezése mellett dönt. Hétfői parlamenti beszédében viszont leszögezte, hogy a ránehezedő nyomás ellenére nem hajlandó távozni, mert folytatni akarja a gazdasági reformokat.

Az ellenzék éppen arra készült, hogy a szerdai parlamenti ülésen tovább támadja a miniszterelnököt a témában. Abe azonban elébe vágott az újabb bírálatoknak. "Az időzítés meghökkentő. Nagy meglepetés. Azt mondta (Abe), a terrorizmusellenes törvényről szóló szavazástól teszi függővé maradását, ezért nem értem, miért nem várta meg a szavazást" - mondta Hadzsi Koicsi, az NLI gazdasági kutatóintézet főmunkatársa.

Az 52 éves Abe azzal az ígérettel lépett hivatalba csaknem egy évvel ezelőtt, hogy nagyobb szerepet vív ki országának a globális biztonság területén, és gazdasági reformokat hajt végre a növekedés érdekében. A kabinet azonban a sorozatos pénzügyi botrányok, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) júliusi szenátusi veresége és az új mezőgazdasági miniszter szeptember elején történt lemondása után továbbra is ingatag maradt, annak ellenére, hogy Abe augusztus végén átszervezte a kormányt.

A kormányfő valószínűleg hivatalban marad addig, amíg utódját meg nem választja az LDP. Jó esélye van a posztra Aszo Taronak, az LDP főtitkárának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS