2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fekete napszemüvegben lófrált a lopott pénzzel egy kínai tisztségviselő. Kivégezték

2007. szeptember 12. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

Kivégezték az egyik legnagyobb kínai kereskedelmi bank pekingi informatikai osztályának volt vezetőjét, akit tavaly ítéltek halálra csúszópénzek elfogadása és sikkasztás miatt - jelentette szerdán az Új Kína hírügynökség.

Az ítéletet kedden hajtották végre az 50 éves Ven Meng-csién (Wen Mengjie), aki a bíróság szerint 1999 és 2004 között bizonyíthatóan összesen 15 millió jüannal (1,8 millió dollárral) károsította meg a Kínai Mezőgazdasági Bankot (ABC) és informatikai beszállítóit.

A hatóságok gyanúját akkor ébresztette fel, amikor fekete napszemüvegben, több zsák pénzzel megjelent egy bankban, hogy visszafizesse jüanmilliókra rúgó ingatlankölcsöneit. A bank alkalmazottai értesítették a rendőrséget, amely a pénzintézet biztonsági kamerái által rögzített képek alapján azonosította az álnevet használó férfit. Letartóztatását tíz hónapos nyomozás előzte meg, ennek során kiderült, hogy 2002 novemberében három házat is vásárolt Pekingben hivatalos jövedelmét "messze meghaladó értékben".

2006 első felében a négy legnagyobb kínai kereskedelmi bank közé sorolt ABC 64 munkatársától vált meg és 1300 további alkalmazottja ellen hozott fegyelmi intézkedéseket egy számviteli vizsgálat után, amely 51,6 milliárd jüan (csaknem 6,5 milliárd dollár) értékben tárt fel "szabálytalanságokat" gazdálkodásában. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS