2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolcpontos megállapodáson dolgozik Abbász és Olmert?

2007. szeptember 12. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó, nyolc pontból álló elvi megállapodás tető alá hozatalán dolgozik keddi sajtóértesülések szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli kormányfő.

Hírek szerint a felek még az Egyesült Államok által kezdeményezett őszi közel-keleti csúcsértekezlet előtt megkötnék az egyezséget. A Maan palesztin hírügynökség megjelentetett a honlapján egy nyolc pontból álló, héber nyelvű szöveget, amelyről azt közölte, hogy az a véglegesítés szakaszában lévő megállapodás.

Miri Ejszin, az izraeli miniszterelnök szóvivője azt mondta, "ilyen dokumentum nem létezik". Palesztin részről egyelőre nem fűztek megjegyzést az állítólag készülő megállapodás híréhez.

A Maan által kiadott szöveg szerint az Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) közötti tárgyalásoknak a kétállamos megoldáshoz, Izrael és - egy demilitarizált - Palesztina megteremtéséhez kell elvezetniük. A készülő megállapodás szerint a zsidó államnak egy kialkudott határidőn belül ki kell vonulnia Ciszjordániából, és több lépcsőben fel kell számolnia az ottani zsidó telepeket a legnagyobbak kivételével, amelyek területcsere keretében izraeli ellenőrzés alatt maradhatnának.

A tervezet szerint Jeruzsálem egyidejűleg mindkét állam fővárosa lenne: a város zsidó negyedei izraeli, arab negyedei palesztin ellenőrzés alá kerülnének; külön megállapodások garantálnák a szent helyekre való belépést a hívők számára. A dokumentum leszögezi, hogy a palesztin menekültek problémáját igazságosan és (az érintettek számára) kedvezően kell rendezni. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS