2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitehagyott muzulmánok szervezete alakult Hollandiában

2007. szeptember 12. 10:08, utolsó frissítés: 11:02

Hitüket elhagyó muzulmánok alakítottak szervezetet Bizottság a volt muzulmánok számára elnevezéssel kedden Hollandiában.

Ehsan Jami alapító, aki egyébként a holland Munkapárt (PvdA) tagja, elmondta: tisztában van azzal, hogy a szervezet létrehozásával az iszlám szélsőségesek célpontjává válik. Hozzátette, hogy az elmúlt öt hónapban őt magát is háromszor érte támadás.

A szervezet alapítói új színezetet kívánnak adni az európai muzulmánok körüli vitának, azt hangoztatják, hogy ők merőben mások, mint a kiábrándult és erőszakos muzulmán fiatalok, akik akcióikkal a címlapokra kerülnek. Különböznek ugyanakkor azoktól a bevándorlóktól is, akik bezárkózottan élnek közösségeiken belül.

Soraikba várják a muzulmán szabadelvű főáramlathoz tartozó személyeket, az öntudatos muzulmán nőket, a homoszexuálisokat és mindazokat, akik félelem nélkül kívánják elhagyni vallásukat.

Az iszlám egyes szélsőséges értelmezői szerint tilos kilépni a muzulmán hitből, illetve halálbüntetés jár érte.

Az iráni származású Ehsan Jami kifejtette: "Támogatjuk azokat, akik meg akarják változtatni vallásukat, de akik számára családjuk, környezetük nem engedi ezt megtenni. Ezek az emberek (általunk) ráébrednek arra, hogy nincsenek egyedül."

Jamit utoljára a múlt hónapban támadták meg: három fiatal egy bevásárlóközpontban meglökte és a földre taszította. Az eset széles nyilvánosságot kapott Hollandiában. A támadókat őrizetbe vették, de Jaminak bujkálnia kellett és a rendőrségi védelmet is kapott.

A szervezet alakítása iránt kifejezték érdeklődésüket Németország és Nagy-Britannia hasonló csoportjai is, amelyek együttesen becslések szerint néhány száz személyt tömörítenek.

A németországi volt muzulmánokat Mina Ahadi, az angliaiakat Maryam Namazi képviselte az eseményen, ők ugyancsak iráni származásúak. Azt tervezik, hogy szerdán az EU Bizottságánál is látogatást tesznek. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS