2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Október 18-án elfogadhatják az EU-reformszerződést

2007. szeptember 12. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Október 18-án a tagországok elfogadhatják az uniós reformszerződést az állam- és kormányfők lisszaboni informális találkozóján - mondta Francisco Henriques da Silva, Portugália budapesti nagykövete kedden a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén.

Az unió soros elnökségét betöltő Portugália nagykövete hozzátette: negyven pont még mindig megoldásra vár a szerződésben, de ezek közül csak 2-3 olyan van, amelyet a szakértők nem, csak a politikusok tudnak megoldani.

A problémák között említette a diplomáciai vezető, hogy egyelőre nem lehet tudni, milyen hatásuk lesz a reformszerződés ügyére a lengyel előrehozott választásoknak, amelyet október 21-én tartanak.

Az Európai Uniót januárig elnöklő Portugália kedden felszólította a 27 tagországot, tegyenek meg minden szükséges erőfeszítést arra, hogy az unió intézményrendszerét korszerűsíteni hivatott új szerződés készítésének folyamata még ebben a félévben lezáruljon.

A reformszerződés tartalmáról ugyan a tagállamok vezetői júniusban megállapodtak, több részlet azonban még tisztázásra vár. Portugália pontos iránymutatást kapott a szerződés megszövegezéséhez, ami most szakértői szinten zajlik. A hét végén a tagországok külügyminiszterei áttekintik e munka állását, és a portugál remények szerint az októberi lisszaboni EU-csúcs előtt, vagy legkésőbb ott megszülethet a végleges szöveg.

Az egyik nyitva maradt kérdés éppen az Európai Parlament összetétele. Erről egyelőre csak annyit döntöttek el, hogy a jelenlegi 785 helyett az összlétszám nem haladhatja meg a 750-et, illetve a mostani 99 helyett legfeljebb 96 lehet a legnépesebb országküldöttség létszáma (a minimumküszöböt hat képviselőben húzták meg a legkisebb tagállamok számára). Az EP szeretne maga dönteni erről a kérdésről, így még az októberi EU-csúcs előtt várhatóan határozatot fogad el javaslatairól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS