2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégis vatikáni hozzájárulással történt a kínai püspökszentelés

2007. szeptember 11. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Egy korábbi hírrel ellentétben megkapta a Vatikán jóváhagyását egy újabb püspök kinevezéséhez a kínai kormányzat. Az AsiaNews vatikáni hírügynökség közölte, hogy Paul Hsziao Cö-csiang (Paul Xiao Zejiang) Róma felhatalmazásával lett a déli Kujcsou (Guizhou) tartomány székhelyének, Kujjangnak (Guiyang) a segédpüspöke. Szeptember 8-án, a város katedrálisában szentelték fel. A hírügynökség szerint a plébánosok vasárnap arról tájékoztatták a hívőket, hogy a kinevezés a Szentszék jóváhagyásával történt.

Az AsiaNews kiemeli, hogy Hsziao kinevezése az első, amely Kínában XVI. Benedek pápának a kínai hatóságokhoz intézett júniusi levele óta történt. A felszentelésen ott voltak a "hivatalosnak" és a hatóságok által "illegálisnak" tekintett egyház papjai is, ami a jelentés szerint fontos lépés a két fél között a kibékülés felé.

Az utódlási joggal felhatalmazott segédpüspök felszentelésén mintegy 3 ezer ember, köztük negyven pap és hat püspök vett részt. A ceremóniát Kujjang 88 éves püspöke irányította.

A Vatikán adatai szerint Kínában 8-12 millió katolikus él, és mintegy száz, többségében idős püspökük van. A kelet-ázsiai ország 1951-ben szakított a Vatikánnal, mert az Tajvant ismerte el az igazi kínai államként. A szakítást 1957-ben megerősítették azzal, hogy létrehozták a kommunista rendszerhez igazodó egyházat. (MTI/EFE/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS