2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai helyőrség az Irak-Irán határ mellé

2007. szeptember 11. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Az Irakban állomásozó amerikai haderő helyőrséget telepít az iráni határ mellé, az indoklás szerint a perzsa államból Irakba irányuló fegyvercsempészet visszaszorítására.

A hétfői The Wall Street Journalben közölt értesülés szerint a határtól mindössze hat kilométerre felépítendő bázis novemberre készül el egy sor megerősített ellenőrzőponttal együtt, amelyeket a határtól Bagdadig vezető főutak mentén létesítenek.

A Pentagon közlése szerint a határ menti helyőrséget két évig tervezik működtetni. Arról még nincs döntés, hogy azok közé a létesítmények közé fog-e tartozni, amelyeket egy valamikori jövőbeli nagyobb csapatkivonás után sem zárnak be. Tervek szerint röntgenkapukkal és robbanóanyagot érzékelő berendezésekkel szerelik fel az Irán és Irak közötti egyetlen hivatalos átkelőhelyet.

Rick Lynch vezérőrnagy, az amerikai haderő harmadik gyalogos hadosztályának parancsnoka szerint eddig 48 olyan, út mellé telepített pokolgépet vetettek be csapatai ellen, amelyet a térségben csak Iránban gyárthattak. Az ország középső és déli részén működésbe lépett szerkezetek kilenc katona halálát okozták. A közelmúltban akadályoztak meg egy támadást, amelyben a felkelők 46 iráni rakétát lőttek volna ki egy amerikai bázisra.

A határ mellett építendő amerikai helyőrségben legalább 200 katona fog állomásozni. A majdani építésért felelős Toby Logsdon őrnagy így fogalmazott: "Irán tudni fogja, hogy (a helyőrség) itt van (...) át kell gondolniuk, mit tesznek, és a csempészeknek is meg kell gondolniuk, mit tesznek." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS