2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

110 ezer iráni nő "helytelenül" viseli a kendőt

2007. szeptember 11. 11:25, utolsó frissítés: 11:32

Több mint 110 ezer nőt figyelmeztetett az iráni rendőrség a nem megfelelő kendőviselet miatt. A helyes kendőviseleti kampány április 21. óta tart, célja az iszlám erkölcs tiszteletben tartatása - közölte Reza Zareie, Teherán tartomány rendőrfőnöke.

"A kampány kezdete óta a rendőrség 113 454 személyt figyelmeztetett helytelen kendőviselet miatt Teherán tartományban" - közölte Zareie tábornok a hétfői iráni sajtó szerint.

A rendőrtábornok elmondta: 5700 személy, közöttük 1400 férfi kényszerült a helyes erkölcsöt bemutató tanfolyamokon való részvételre, és 1600 nő került bíróság elé.

A nők - legyenek irániak vagy külföldiek - az 1979-es iszlám forradalom óta kötelesek muzulmán kendőt viselni. Az utóbbi években azonban némileg lazultak az erkölcsök, egyebek között a kendőviselet terén.

A korábbiaknál hosszabb és szigorúbb erkölcsnemesítő hadjárat ellenére az öltözködési szokások alig változtak, és továbbra is ugyanannyi "helytelen kendőviseletű" nőt lehet látni a főváros utcáin.

Az erkölcsvédő kampány nemcsak a kendőviseletre terjed ki. Az elmúlt öt hónap során Teherán tartomány rendőrsége 27 ezer műholdvevőt kobzott el, és 535 embert vett őrizetbe, akik ezeket a berendezéseket árusították. Iránban törvény tiltja műholdas televíziók adásainak vételét, ennek ellenére irániak millióinak van parabolaantennája. A rendőrség a kérdéses időszak alatt 300 ezer "dekadens" CD-t és videót is elkobzott.

A rendőrség 3000 ezer kávéházat és boltot is célba vett, amelyeket figyelmeztetett - írta az Irna iráni hivatalos hírügynökség. Egyes lapok szerint állítólag be is zárják őket.

Az erőszakos cselekmények elkövetőire is kiterjedő kampány deklarált célja "a társadalom fizikai és erkölcsi biztonságának a javítása". Mogadam tábornok, iráni rendőrfőnök szerint a Ramadán, a muzulmán böjti hónap után a kampány újabb szakasza kezdődik. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS