2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fico: arcátlan pimaszság, hogy a magyarok bocsánatkérést várnak el a szlovákoktól

2007. szeptember 11. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Arcátlan pimaszságnak nevezte a szlovák kormányfő azt a felvetést, hogy Szlovákia is kérjen bocsánatot Magyarországtól a kölcsönösség jegyében a történelmi sérelmekért.

Robert Fico azt követően mondta ezt, hogy hétfőn koalíciós egyeztetést folytatott két partnerpártjának elnökével, Ján Slotával és Vladimír Meciarral. Az utóbbiak már a hét végén elutasították a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) azt a javaslatát, hogy a történelmi megbékélés és a közös európai jövő érdekében a magyar és a szlovák törvényhozás kölcsönösen kövesse meg a másik országot az elmúlt másfél évszázad során megesett sérelmekért.

A szlovák kormányfő szerint égbekiáltó, hogy a magyarok a szlovákoktól várják el a bocsánatkérést. "Fogalmam sincs, miért kellene nekünk, szlovákoknak a magyaroktól bocsánatot kérni" - mondta.

Fico az MKP-elnök Csáky Pál által felvetett javaslatot "naivnak és provokatív célzatúnak, a valóságtól elrugaszkodott, viharos vitákat gerjesztő pimaszságnak" nevezte, majd hozzátette: "Hihetetlenül szélsőséges megnyilvánulás az olyan testület létrehozásának engedélyezése, mint amilyen a Magyar Gárda."

Fico koalíciós szövetségese, Vladimír Meciar, a Néppárt-HZDS elnöke zavaros történelmi fejtegetésében igyekezett indokolni, hogy miért nincs okuk a szlovákoknak a bocsánatkérésre, és miért lenne az kötelessége a magyaroknak. A SITA hírügynökség jelentése szerint Meciar kijelentette: "Ha már az 1918 utáni fejleményekről beszélünk, akkor meg kell mondani, hogy Szlovákiát akkor a magyar katonák kétszer megszállták: egyszer, amikor a trianoni döntés után nem voltak hajlandók kivonulni, másodszor pedig akkor, amikor Kosút (sic) vöröskatonái Szlovákiára támadtak és a magyar hadsereg segítségével elfoglalták az ország keleti területének egy részét. Azok ám nemcsak a kommunisták voltak."

"Az 1938-1945 közti magyar megszállás idején a magyarok kiűzték Dél-Szlovákiából a szlovák polgárokat, a magyar nemzetiségűeket pedig erőszakkal a magyar állam polgáraivá államosították és az elsők között hajtották ki őket az orosz frontra. Ebben az időben hurcolták el a zsidókat is. Emberek sokaságát gyilkolták le" - mondta Meciar, aki úgy tudja, hogy 1944-45 fordulóján Kassán közel ötszáz embert húztak bírói ítélet nélkül lámpavasra a magyarok.

A koalíciós egyeztetést követően megszólaló három pártelnök közül ezúttal a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Jan Slota volt a legrövidebb: szerinte a szlovákokat az elmúlt száz évben annyi magyar sérelem érte, hogy a magyar bocsánatkérés "pőrén magától értetődő kellene legyen." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS