2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Magyarországot Gyurcsány Zrt-nek fogják hívni" - köpködtek a tüntetők a Parlament előtt

2007. szeptember 11. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A nemzeti vagyon eladása, az országgyűlési képviselők asztalán fekvő úgynevezett vagyontörvény elfogadása ellen tiltakozott hétfőn a Parlament épülete előtt az Élőlánc Magyarországért mozgalom. A szervezők a délután 6 órakor mintegy 2-3 ezerre becsülték a tömeget. A felszólalók arról beszéltek: azért jöttek el, hogy jelenlétükkel megakadályozzák a törvény elfogadását az alkotmányos rend megőrzése érdekében.

"Nem eladó a nemzeti vagyon" - hangoztatta Kajner Péter, a mozgalom elnökségi tagja. Arra kérte a megjelenteket, hogy csak a piros-fehér-zöld, nemzeti színű zászlók alatt gyülekezzenek, mert mint mondta, ma csak a vagyontörvény megakadályozása miatt jöttek el.

A rendezvényt biztosítók többször szóváltásba keveredtek az árpádsávos zászlókkal megjelenő csoportokkal, akik többször a


"Gyurcsány takarodj" és az "elkúrtad" rigmusokat skandálták.

Miután véget ért az Élőlánc Magyarországért demonstrációja, a Parlament előtt este 10 után is még mintegy ötszázan demonstráltak a kormány lemondását követelve, többen megdobálták a távozó képviselőket. Az állami vagyonról szóló szavazás után - de még annak hivatalos kihirdetése előtt - Molnár Oszkár, a Fidesz országgyűlési képviselője a tüntetőknek beszámolt a szavazás eredményéről, és úgy fogalmazott: Magyarországot Gyurcsány Zrt-nek fogják hívni.

>> Mi is a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.? >> [index.hu]

A helyszínen maradtak - köztük korábbi Kossuth téri tüntetők - egyebek között azt skandálták, hogy "vesszen a kormány" és hogy "fegyverbe!". Egyesek a Parlamentből távozó képviselők felé köpködtek,


a virágágyásból kitépték a növényeket

és annak földjével próbálták megdobálni a szocialista honatyákat. Az MTI tudósítója azt is látta, amikor Révész Máriusztól (Fidesz) a tüntetők megkérdezték, hogy mit csináljanak. Annyit válaszolt, "ezt ne", majd a metró felé távozott.

A demonstrálók legalább nyolc képviselőt dobáltak meg. Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI-nek elmondta: a I-es, metróhoz közeli kapunál hajtott ki a Parlament parkolójából. A nagy tömeg miatt óvatosan próbált kimenni, és eközben végig köpködték az autója oldalát - közölte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS