2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petraeus grafikonokkal bizonyította, sikeres volt az iraki taktika

2007. szeptember 11. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Az Irakban állomásozó amerikai haderő nagyságát jövő nyárig az idei csapaterősítés előtt szintre lehet csökkenteni - mondta David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka a washingtoni kongresszusban hétfőn.

A tábornok - aki Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövettel közösen terjesztette elő iraki helyzetjelentését a kongresszus két házának összevont bizottsági ülésén - térképekkel és grafikonokkal szemléltetve magyarázta: a megnövelt számú amerikai csapatoknak köszönhetően az utóbbi három hónapban


"határozottan csökkent" az erőszakos cselekmények,

felekezetközi támadások, merényletek, robbantások száma. Mint fogalmazott, a George Bush elnök által januárban meghirdetett csapaterősítési politika "nagy vonalakban" elérte katonai céljait. Utalt arra, hogy Irak problémáit csak hosszabb távon lehet megoldani, majd kifejtette: mintegy 30 ezer fős létszámcsökkentés lehetséges 2008 közepéig anélkül, hogy fel kellene adni az eddig elért biztonsági eredményeket.

Petraeus azt mondta, hogy az al-Kaida nem szenvedett vereséget, de "elbizonytalanodott". Az utóbbi fél év legjelentősebb sikerének nevezte, hogy megnyerték a helyi lakosság támogatását a terrorszervezet elleni harcban, különösen a nyugati el-Anbár tartományban.

Elutasítva azt az ellenzéki bírálatot, hogy beszámolójával csak a Fehér Ház politikáját támogatja, a tábornok kijelentette:


a jelentést egyedül írta,

azt nem látta és nem hagyta jóvá senki a Fehér Házból, a Pentagonból vagy a kongresszusból. A tábornok beszédének végén a biztonsági szolgálatnak erőszakkal kellett eltávolítania a kongresszusi teremből néhány nőt, aki hisztérikusan tiltakozott a háborús politika ellen. A bekiabálók miatt a meghallgatást előzőleg többször meg kellett szakítani.

A katonai eredmények után a politikai megbékélés folyamatát értékelő Ryan Crocker nagykövet kijelentette: Irakban - amelynek társadalma sérült és az is marad még egy bizonyos ideig - forradalom zajlik, nem csak rezsimváltás. A megbékélés magvai azonban el vannak vetve - mondta.

Úgy értékelte, hogy a biztonsági helyzet javulása az ország több részén megnyitotta az utat a politikai stabilizáció előtt. Mint fogalmazott, a politikai eredmények vidéken "jobban tetten érhetők", mint Bagdadban. Sikertörténetnek nevezte el-Anbár tartományt, kiemelve az ott elért "rendkívüli biztonsági javulást". A nagykövet arról is szólt, hogy Irakban


a gazdasági stabilizáció kezdeti jelei is mutatkoznak.

Azzal összegezte jelentését, hogy az amerikai kormány jelenlegi politikájával szemben javasolt minden más alternatíva "sokkal rosszabb" következményekkel járna.

Tom Lantos amerikai képviselő még a helyzetjelentés ismertetése előtt kijelentette, hogy semmilyen adatsor vagy kimutatás nem javíthat a jelenlegi adminisztráció hitelességén, a kormány politikája kudarcot vallott Irakban. "Nem vagyok vevő a sikerpropagandára" - mondta a külügyi bizottság demokrata párti elnöke, hozzátéve, hogy a csapaterősítés hozhatott ugyan néhány taktikai sikert, de stratégiailag az eszkaláció kudarcot vallott.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök a kompromisszumkészség legkisebb jelét sem mutatja, cselekvés helyett üres ígéreteket tesz, a síita csoportok érdekeit képviseli. A kalifornia képviselő leszögezte: a Petraeus tábornok által javasolt egy dandár idei kivonása nem elég erős üzenet Bagdadnak, és az amerikai nép számára sem elfogadható.

Ileana Ros-Lehtinen
floridai képviselő "színtiszta fehér házi propagandának" nevezte a bagdadi helyzetjelentést. John Kerry szenátor, a 2004-es demokrata elnökjelölt arról beszélt, hogy az iraki vezetés az amerikai katonai jelenlét mögé bújva hónapok óta halogatja a cselekvést.

Az ötödik éve tartó háború eddig több mint 3700 amerikai katona és több százezer iraki életét követelte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS