2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb püspököt nevezett ki a kínai kormány a Vatikán mellőzésével

2007. szeptember 10. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

Újabb püspököt nevezett ki a kínai kormányzat a helyi sajtóban hétfőn közzétett bejelentés szerint, megerősítve ezzel azt az irányvonalat, hogy saját embereivel cseréli le a kínai katolikus főpapokat.

A China Daily hivatalos lap szerint Paul Hsziao Cö-csiang a déli Kujcsou tartomány székhelyén, Kujjangban tölti be a segédpüspöki tisztet, és automatikusan a jelenlegi, 88 éves püspök utódja lesz.

A múlt héten a kínai katolikus egyház egyik vezetője megerősítette, hogy Kína fel akarja gyorsítani a püspöki kinevezéseket, mert "nagyon nagy hiány van belőlük".

"A kínai katolikusok szeretnék maguk kiválasztani azokat, akik hatalmas elméleti tudásuk mellett szeretik a hazájukat és a népüket, míg a Vatikán azokat akarja, akik szemben állnak a kommunista párttal" - jelentette ki a hazafias katolikus szövetség alelnöke.

A Vatikán adatai szerint Kínában 8-12 millió katolikus él, és mintegy száz, többségében idős püspökük van. Kína 1951-ben szakított a Vatikánnal, mert az Tajvant ismerte el az igazi kínai államként. A szakítást 1957-ben megerősítették azzal, hogy létrehozták a kommunista rendszerhez igazodó egyházat. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS