2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejegyezték az Európai Roma Televízió háttéralapítványát

2007. szeptember 10. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Egész Európa területén sugárzó roma televízió létrehozása a legfőbb célkitűzése egy magyar-lengyel-szlovák alapítványnak. A tematikus csatorna terveiről, a romák médiaképéről, valamint az alapítvány megalakulásáról pénteken rendeztek konferenciát Budapesten.

Az Európai Roma Televízió és Média Alapítvány kuratóriumának tagja többek között Lévai Katalin magyar szocialista EP-képviselő, valamint Bronislaw Geremek volt lengyel külügyminiszter, EP-képviselő. A szervezetet auschwitzi székhellyel szeptemberben jegyeztette be a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány és partnerei, a televízió létrehozásában és működtetésében lengyel, magyar és szlovák roma és civil emberjogi szervezetek vesznek részt.

A témában tartott konferencián Lévai Katalin a roma fiatalok képzését, a médiában pozitív képként való megjelenését tartotta az egyik legfőbb feladatnak; brüsszeli képzést tervez az uniós tagállamok médiában dolgozó roma fiataljainak. Az Európai Parlament szocialista frakciójának romaügyi szóvivője azt mondta: az unióban élő, mintegy 10 milliós kisebbség, a cigányság ügyeinek felkarolására, képviseletére uniós kisebbségi biztost kell kinevezni.

A szocialista EP-frakció nemrég dolgozott ki saját roma stratégiát. A kezdeményezők a frakció holland alelnökével, Jan Marinus Wiersmával és más képviselőkkel közösen ajánlásokat terjesztenek az EP elé, így közösen javasolják külön roma kisebbségügyi biztosi poszt létrehozását is. (MTI, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS