2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikaiak hátráltatták a brit kivonulást Bászrából?

2007. szeptember 10. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

Már tavasszal kivonulhatott volna Bászrából a brit haderő, és csak amerikai nyomásra maradt őszig - mondta hétfőn megjelent nyilatkozatában az Irakban állomásozó brit erők parancsnoka, aki szerint a késlekedés csaknem tucatnyi brit katona életébe került.

Éppen egy hete szűnt meg négy év után a brit katonai jelenlét a legnagyobb dél-iraki város belterületén, ahonnan a múlt hétfőn, egyetlen éjszaka alatt félezer brit katonát vontak ki. Ezzel - a 2003-as invázió óta először - immár egyetlen iraki településen sem tartózkodnak folyamatos jelleggel brit katonák.

Az 5500 fős iraki brit haderő egészét a városon kívül lévő repülőtéren vonták össze.

James Bashall dandártábornok, az egység parancsnoka a hétfői The Daily Telegraphnak azt mondta, a brit erők bászrai tartózkodásának meghosszabbítása "a legmagasabb szinten űzött politikai stratégiai játszma következménye" volt.

A nagyváros belterületén maradt utolsó brit alakulat a Szaddám Huszein néhai iraki elnök helyi palotájában kialakított támaszponton állomásozott, az épületkomplexum szinte folyamatos aknatámadásoknak volt kitéve. Az egységnek rendszeresen közelharcokba is kellett bocsátkoznia; a The Daily Telegraph kommentárja szerint a brit hadsereg a II. világháború óta nem vett részt olyan hevességű városi hadviselésben, mint Bászrában.

A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint mivel Bászra térségében sem amerikai támaszpont, sem diplomáciai képviselet nincs, és a CIA mindenképpen figyelmi akarja az irániak tevékenységét, az amerikaiak "rendkívüli mértékben ódzkodtak" attól, hogy a város iraki ellenőrzés alá kerüljön.

A brit tábornok "képtelenségnek" minősítette azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint a britek "vereségüket ismerték el" a bászrai kivonulással. Bashall szerint most már itt az ideje az iraki politikusok és katonai vezetők "önállósulásának".

Az utóbbi hetekben jól kitapinthatóvá vált a feszültség London és Washington között az iraki háborúval és a terror elleni fellépéssel kapcsolatban. Sir Mike Jackson tábornok, aki az iraki háború kezdetén volt a brit hadsereg vezérkari főnöke, éppen e héten megjelenő önéletrajzi könyvében nyílt és súlyos bírálattal illeti az amerikai stratégiát. Azt írja egyebek mellett, hogy jelenlegi formájában "semmi értelme" a globális terrorizmus ellen meghirdetett amerikai háborúnak, mert eltúlzott mértékben összpontosít a katonai eszközök kizárólagos használatára, és nem ismeri fel, hogy a terrorizmus nem a terroristák célja, hanem céljaik elérésének eszköze. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS