2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Libanon külföldi segítséget kér a palesztin menekülttábor újjáépítéséhez

2007. szeptember 10. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

A libanoni kormányfő hétfőn külföldi segítséget kért az észak-libanoni Nahr el-Bared menekülttábor újjáépítéséhez.

A Tripoli közelében fekvő palesztin menekülttábort súlyos károk érték a libanoni hadsereg és a Fatah al-Iszlám fegyveres csoport tagjai között több mint három hónapon át dúló, szeptember első napjaiban véget ért harcokban. A norvég külügyminisztérium becslése szerint a tábor csaknem 90 százaléka megsemmisült a hadműveletekben.

Fuád Szinjóra kormányfő azt mondta, az első számítsáok szerint több szakaszban összesen 382 millió dollárra lesz szükség a tábor és környékének újjáépítéséhez.

A palesztin menekülteket segélyező ENSZ-hivatal becslése szerint egy év alatt több mint félszáz millió dollárt kell költeni a harcok elől a táborból elmenekült tömegek - összesen mintegy 30 ezer ember - legsürgetőbb igényeinek kielégítésére, és arra, hogy lehetővé tegyék számukra a visszaköltözést.

Libanon egész egyszerűen nem képes saját erőből elvégezni a helyreállítást - jelentette ki a libanoni kormányfő hétfőn egy donorkonferencián a Világbank, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia és a Palesztin Felszabadítási Szervezet képviselői előtt.

Norvégia a libanoni kérésre válaszul hétfőn bejelentette, hogy 1,7 millió dollárnyi segélyt nyújt a Nahr el-Baredből elmenekült palesztinoknak. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS