2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brit lap szerint az amerikaiak lefizetik a szunnita felkelőket

2007. szeptember 10. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

Több százezer dollárt fizet az amerikai hadsereg azoknak az iraki szunnita felkelő egységeknek, amelyek átállnak, és az al-Kaida terrorhálózat ellen fordulnak - írta a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap szerint ez a módszer segítette elő, hogy az amerikaiaknak sikerült "valamelyes rendet teremteniük" a Bagdad környéki tartományokban, mielőtt David Petraeus tábornok, az iraki amerikai erők főparancsnoka hétfőn benyújtaná átfogó helyzetelemzését a Kongresszusnak.

A lap szerint Petraeus jelentésében az áll majd, hogy "helyi szinten" jelentős haladást sikerült elérni, mióta az Egyesült Államok csapaterősítéseket vezényelt Irakba, jóllehet a politikai szintű megbékélésnek egyelőre nincs sok jele.

A cikk szerint a The Sunday Times tudósítója személyesen látta, mekkora összegeket áldoz az amerikai hadsereg a felkelők megnyerésére. Egyetlen helyi elöljáró 38 ezer dollárt kapott kézhez, és háromhavi elosztásban további 189 ezer dollárt ígértek neki, ha elűzi az al-Kaida fegyvereseit egy Bagdadhoz közeli táborból - áll a beszámolóban.

A tudósítás szerint a pénzt egy olyan szunnita törzsi vezető kapta, aki korábban rajtaütéseket irányított az amerikaiak ellen Bagdadtól délre. A pénzt egy amerikai százados kézbesítette az elöljárónak, aki csókkal üdvözölte házában az amerikai katonatisztet.

Az amerikaiak és az irakiak szabályos szerződéseket is aláírtak. Ezek egyikében az iraki elöljárók kötelezettséget vállaltak arra, hogy kiállítanak 160 törzsi fegyverest a felkelők elleni harcra. A kiválasztott fegyveresekről, akik helyi viszonyok között komolynak számító fizetést, havi 370 dollárt kapnak, ujjlenyomatot vettek, szivárványhártyájukról is azonosító felvételt készítettek, és amerikai igazolvánnyal látják el őket.

A milícia már össze is csapott az al-Kaida fegyvereseivel, akiket az átállás előtt még támogatott - áll a The Sunday Times cikkében.

Ugyanez a lap számolt be arról is, hogy iráni vállalatok közvetítők útján iráni exporttilalom alatt álló amerikai alkatrészeket szereznek be, amelyeket út szélén elhelyezett pokolgépek gyártásához használnak. Irakban és Afganisztánban ez a fegyverfajta szedi a legtöbb áldozatot: ilyen szerkezetek robbanásában eddig több mint 1500 amerikai és brit katona halt meg.

A beszámoló szerint a pokolgépekhez - amelyek harckocsik páncélzatát is átütik - az irániak Dubajban működő fedőcégeken keresztül importálják az amerikai alkatrészeket, sőt egy grúz vállalat is adott el Iránnak ilyen amerikai részegységeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS