2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beperelték Gyurcsányt az őszödi beszéd miatt

2007. szeptember 10. 11:08, utolsó frissítés: 11:11

Magánszemélyek beperelték Gyurcsány Ferenc magyar kormányfőt, az MSZP elnökét tavaly őszödi beszéde miatt - erősítették meg a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán szombaton az MTI érdeklődésére a Magyar Rádió hírét. Az igazságügyi miniszter "első hallásra nonszensznek" nevezte a távirati irodának nyilatkozv a kártérítési per indítását; a kormányszóvivő azt mondta, előbb jogászoknak kell tanulmányozniuk a keresetet.

A kártérítési pert 199 magánszemély indította, az eljárás másodrendű alperese Veres János pénzügyminiszter, a polgári per első tárgyalását november 20-ra tűzte ki a Fővárosi Bíróság.

A rádió Krónika műsorában elhangzott: a magyar bíróságok gyakorlatában eddig ismeretlen a politikai beszéd miatti kártérítési per, nehezen képzelhető el, hogy sikerül érvényesíteni a keresetben foglalt nem vagyoni kártérítési igényt.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter "első hallásra nonszensznek" nevezte az MTI-nek azt, hogy 199 magánszemély kártérítési pert indított a miniszterelnök ellen a tavalyi balatonőszödi beszéd miatt. Elvileg ugyanakkor lehetségesnek nevezte, hogy ilyen alapon pereljen valaki, annál is inkább - mondta -, mivel a bíróság befogadta a keresetet. Hangsúlyozta azonban, hogy nem ismeri a kereset részleteit.

A keresetet magát érdemben kommentálni csak az után lehet, hogy jogászok tanulmányozták a dokumentumot - közölte az MTI-vel Daróczi Dávid kormányszóvivő. Hangsúlyozta: az őszödi beszéd arról szólt, hogy a pártérdekek helyett a politikának az emberek és az ország érdekeiről kell szólnia. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS