2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia hivatalos magyarázatot vár az Egyesült Államoktól Koszovó-ügyben

2007. szeptember 10. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Külügyminisztere szerint Szerbia hivatalos magyarázatot vár az Egyesült Államoktól egyik vezető diplomatájának Koszovó függetlenségének elismerésére vonatkozó kijelentése miatt.

Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős főcsoportfőnöke kijelentette: Washington kész elismerni Koszovót, ha az ottani albánok önhatalmúlag kikiáltják a nemzetközi felügyelet alatt álló szerb tartomány függetlenségét. Ő az első kormánytisztviselő, aki hivatalosan is megerősítette azt az amerikai álláspontot, amelyet eddig csak négyszemközti beszélgetések során fejtettek ki illetékesek.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter a B 92 televíziónak szombaton késő este azt mondta, hogy a belgrádi amerikai nagykövetség konzultál Washingtonnal, s remélte, hogy hamarosan megszületik a magyarázat. Úgy értékelte, hogy Volker kijelentése és a hozzá hasonlók csak árthatnak a Koszovóról szóló tárgyalásoknak, amelyekben az Egyesült Államok az egyik közvetítő. Aki a tárgyalások befejezése előtt a távolabbi lehetőségekről beszél, az annak az esélyét csökkenti, hogy a megbeszélések kielégítő módon érjenek véget - mondta.

Kurt Volker kijelentése kapcsán Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök felszólította az ENSZ-t, hogy tartsa féken az Egyesült Államokat.

A Koszovóról szóló tárgyalások szeptember 18-án folytatódnak Londonban, ahol a közvetítők ismét külön-külön hallgatják meg az albánokat és a szerbeket. Tíz nappal később New Yorkban kerül sor a két fél első közvetlen megbeszélésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS