2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bin Laden tanácsa: az amerikaiak térjenek át az iszlámra

2007. szeptember 10. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Oszama bin Laden új videoüzenetében nem fenyegette meg nyíltan az Egyesült Államokat - jelentette a CNN. A felvétel másolatát vizsgáló szakértők szerint a video a közelmúltban készült, eredetiségét azonban még nem erősítették meg.

Az ABC News - amely megszerezte a felvétel szövegét - arról számolt be: bin Laden azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy csatlakozzanak az iszlámhoz, ha azt akarják, hogy az iraki háború befejeződjön.

A feltételezések szerint az Afganisztán és Pakisztán határtérségében, a hegyekben rejtőző 50 éves terrorvezér a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulója alkalmából intézett üzenetet az amerikai néphez.

Bin Laden üzenetében többször utalt szeptember 11-ére és figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy katonai és gazdasági hatalma ellenére sérülékeny. Igazságtalannak nevezte az amerikai nemzetet. Annak dacára, hogy "a szemet szemért, fogat fogért" hangnemben beszélt, és egyik alapvető üzenete az volt, hogy "a gyilkost meggyilkolják", nem fenyegette meg nyíltan Amerikát.

Michael Hayden, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője azt mondta: bár nem látta a felvételt, az al-Kaida visszanyerte erejét, vezetése ismét azt tervezi, hogy a szervezet "nagy csapást" mérjen az Egyesült Államokra. Kifejtette, hogy az al-Kaida olyan célpontokat választ, ahol minél több áldozat és drámai pusztítás lesz jelentős gazdasági következményekkel. Hayden azt mondta, nincs semmi oka azt hinni, hogy bin Laden meghalt volna.

A nyugati sajtó kezébe került, a videoüzenethez csatolt fotón Oszama bin Laden öregebbnek látszik, mint az elmúlt években róla készült képeken, ám szakálla a korábbi őszülő helyett feketés színű. Egyes nyugati értesülések szerint a terrorfőnök súlyos vesebetegségben szenved. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS