2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BT-megállapodás híján Washington kész egyoldalúan elismerni Koszovó függetlenségét

2007. szeptember 08. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Az Egyesült Államok kész egyoldalúan elismerni Koszovó függetlenségét, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem sikerül egyezségre jutni a dél-szerbiai tartomány jogállásáról - jelentette ki pénteken egy magas beosztású amerikai külügyi illetékes.

"A koszovói albánok világosan megmondták, hogy ha nem jön létre megállapodás, maguk fogják kinyilvánítani függetlenségüket" - mondta Kurt Volker európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminisztériumi főcsoportfőnök. Ebben az esetben - mondta az amerikai illetékes - "elismernénk Koszovó függetlenségét, ugyanúgy, ahogy azt, úgy vélem, több más ország is meg fogja tenni, hiszen ez az egyedüli kiút a Balkán számára".

Volker az első amerikai kormánytisztviselő, aki hivatalosan is megerősítette azt a washingtoni álláspontot, amelyet eddig csak négyszemközti megbeszélgetések során fejtettek ki amerikai illetékesek. Volker szerint Washington természetesen azt reméli, hogy a lehető legnagyobb egyetértés alakul ki az érintett felek között a szerb-albán tárgyalások során, lehetőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa keretein belül rendeződik a tartomány jogállása, hogy a nemzetközi közösség lehető legnagyobb támogatásával valósuljon meg stabil rendezés a Balkánon.

Jelenleg az Egyesült Államok, Oroszország és az Európai Unió diplomatái által alkotott "trojka" fáradozik a koszovói jogállás rendezésén. Az összekötő csoportnak december 10-ig kell letennie az ENSZ-főtitkár asztalára jelentését. A hármast azután hívták életre, hogy az orosz és a kínai ellenkezés miatt a Biztonsági Tanácsban még csak a szavazásig sem jutott el a Martti Ahtisaari finn diplomata által kidolgozott tervezet, amely ellenőrzött függetlenséget helyezett kilátásba a dél-szerbiai tartománynak.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS