2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brit felmérés: viselkedészavart okoznak az ételadalékok

2007. szeptember 07. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok – ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett, csütörtökön ismertetett átfogó vizsgálat.

A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során – melynek eredményét a The Lancet című tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte – 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan italkeverékeket, amelyek az adott korosztályok által napi átlagban elfogyasztott élelmiszeradalék-mennyiséget tartalmazták.

A gyerekek viselkedése szinte azonnal megváltozott: erőszakossá váltak, képtelenek voltak normálisan játszani, hevesen reagáltak mindenre, és nem tudtak hosszabb ideig egy adott feladatra koncentrálni. Az idősebb kísérleti csoport tagjainak figyelem-összpontosító képessége olyan mértékben csökkent, hogy egy egyszerű, 15 perces számítógépes feladatsort sem tudtak végigülni.

A vizsgálatba bevont gyerekek közül egyébként egyik sem szenved kóros viselkedés- vagy koncentráció-zavarban. A felmérés során "E" szabványjelű adalékok, zömmel édességekhez, tejtermékekhez, üdítőkhöz használt színezékek, valamint a szódium-benzoát nevű, főleg üdítőkben és szószokban alkalmazott tartósító hatását vizsgálták.

Az FSA az eredmények ismertetése után nyilatkozatban hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy ha gyermekük hiperaktivitás jeleit mutatja, próbálják meg elhagyni étrendjükből a vizsgált adalékokat tartalmazó élelmiszereket.

A gyermekek egészséges táplálkozásáért küzdő kampánycsoportok azonban ennél továbbmennének: az egyik csoport vezetője szerint be kell tiltani az ilyen adalékokat tartalmazó élelmiszerek reklámját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS