2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Növekvő rasszizmus Svájcban

2007. szeptember 07. 16:26, utolsó frissítés: 16:29

A békés és semleges Svájcban az utóbbi időben eluralkodott a szélsőséges idegenellenes hangulat, amelynek kézzelfogható jelei már a törvényhozásban, sőt a mindennapi életben, az utcákon is megjelentek - legutóbb éppen egy választási plakát formájában.

A jelenséget Svájc: Európa sötét szíve? címmel elemezte a The Independent című brit napilap pénteki száma, amely részletesen bemutatja olvasóinak az ENSZ által is a növekvő rasszizmus és idegengyűlölet baljós jelképeként értékelt kiplakátolt, újsághirdetésként megjelentetett és direkt mailként kipostázott posztert.

A Svájci Néppárt (SVP) a közelgő választások előtti kampányban egy első látásra "ártatlan gyermekrajznak" tűnő képpel rukkolt elő, amelyen


három fehér bárány mellett egy fekete bárány áll.

Az állatkák mosolygósnak tűnnek, ám míg a fehérek a svájci zászlón ácsorognak, egyikük hátsó lábaival lepöccinti a feketét a nemzeti lobogóról. "A nagyobb biztonságért" - írja a rajz melletti szlogen.

Az ENSZ megbízottja hivatalos magyarázatot kért a szégyenletes kampányfogásra a svájci kormánytól. A parlamenti többséggel bíró és a kormánykoalícióban is részt vevő Néppárt két kifejezetten rasszista törvényt is támogat: aláírásgyűjtő kampányba fogott a büntető törvénykönyv módosításáért, amely lehetővé tenné, hogy a súlyos bűncselekmény miatt elítélt és büntetésüket letöltött külföldieket kitoloncolhassák.

Emellett egy olyan törvényt is a parlament elé akar terjeszteni, amely szerint a kiskorú elítélteket a börtönbüntetésük után családjukkal együtt lehessen kiutasítani az országból.


Ehhez fogható törvényt Európában csak a nácik hoztak,

akik annak idején a bűnelkövetők családját is felelőssé tették, és egyaránt megbüntették. Ez a törvényjavaslat precedenst jelenthet nemcsak Svájcban, de egész Európában is, ahol sok ország politikai életében jelenik meg a liberális multikulturalizmus és a konzervatív izolacionalizmus közötti megosztottság - magyarázta a The Independent szerzője.

Svájcban a munkavállalók negyede (akárcsak a poszteren: négy bárányból egy) külföldi bevándorló. Európában itt a legszigorúbbak az állampolgárság megszerzésének feltételei: legalább 12 éves törvényes ott-tartózkodás, rendszeres adófizetés és büntetlen előélet kell hozzá, ám a helyi önkormányzatok még akkor is elutasíthatják a kérelmet. Így fordulhat elő, hogy míg egy Kanadába emigrált svájci asszony gyermeke automatikusan megkapja az állampolgárságot, addig egy Svájcban felnőtt, emigráns szülőktől származó fiataltól megtagadhatják azt.

A Svájci Néppárt idegenellenességének hátterében valójában az áll - világít rá a cikk -, hogy a bevándorlóknak, így a muzulmánoknak sokkal több gyermekük születik, s ezért hamarosan többségbe kerülhetnének, ha könnyítenének az állampolgárság megszerzésén.

Ugyanakkor az a dráma, amely ilyen politikailag inkorrekt eszközökkel folyik a világ egyik legrégebbi demokráciájában, olyan természetű, hogy annak következményei lesznek egész Európára vagy akár az egész világra nézve - állítja a The Independent cikke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS