2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Fitow nevű tájfun lesújtott Tokióra

2007. szeptember 07. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Két ember életét vesztette és több mint ötvenen megsérültek pénteken Japánban, miután tájfun söpört végig a főváros, Tokió környékén.

A Csendes-óceán felől érkező, Fitow névre keresztelt forgószél - amely helyi idő szerint csütörtök éjjel érte el a szigetországot Tokiótól délnyugatra - fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Számos vonatjáratot töröltek, sok vonalon pedig késnek a szerelvények. A tokiói Haneda repülőtér zsúfolásig megtelt utazókkal, miután csütörtökön és péntek hajnalban összesen mintegy 200 - zömmel belföldi - légi járatot töröltek. Az ítéletidő miatt több autópályaszakaszt is lezártak.

A tájfunnal rekordmennyiségű csapadék zúdult Tokió nyugati kerületeire; az NHK japán közszolgálati adó jelentése szerint több száz családnak javasolták, hogy átmeneti időre hagyja el lakhelyét, mert fennáll a veszély, hogy a Tama folyó kilép medréből. A folyópartról mintegy harminc hajléktalant kimentettek, két társuk azonban eltűnt.

A vihar helyi idő szerint péntek délutánra enyhült, és a szigetország északi területe felé halad óránként 140 kilométeres sebességű szelekkel. Hokkaidót várhatóan szombat reggel éri el. A Fitow a kilencedik tájfun idén, amely eléri Japánt. (MTI/Reuters/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS