2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush békeszerződést ajánl Észak-Koreának

2007. szeptember 07. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

George Bush amerikai elnök bejelentette pénteken Sydneyben, hogy az Egyesült Államok hajlandó megfontolni egy szabályos békeszerződés megkötését Észak-Koreával abban az esetben, ha az ázsiai ország felhagy atomfegyverprogramjával.

Bush közölte: hajlandó felajánlani egy új koreai-félszigeti "biztonsági tervet", ha Phenjan teljesíti vállalását atomfegyverprogramja leszerelésére vonatkozóan. Az amerikai elnök erről a dél-koreai kollégájával, Ro Mu Hjonnal rendezett tárgyalásán beszélt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés fóruma alkalmából. Mint mondta, egy végleges szerződésre gondol, amely felváltaná az 1950-53 közötti koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

Bush bejelentette, hogy texasi birtokán találkozót szervez délkelet-ázsiai vezetők, köztük a mianmari katonai junta tagjai számára, annak ellenére, hogy Washington hevesen bírálja a mianmari vezetést a demokrácia lábbal tiprása miatt.

Közben Sydneyben tüntetők összecsaptak rohamrendőrökkel egy olyan szálloda előtt, amelyben a csúcsértekezleten részt vevő politikusok szállnak meg. Ennek előzménye, hogy a mintegy ezer tüntető összegyűlt egy parkban, majd egy hirtelen felhőszakadás hatására a tömeg elkezdett rohanni egy rendőrkordon felé. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS