2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amnesztiát ígért a kommunista lázadóknak a Fülöp-szigeteki elnök

2007. szeptember 07. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Amnesztiát ígért a kommunista lázadóknak a Fülöp-szigeteki elnök a béketárgyalások felújítása érdekében. Gloria Macapagal Arroyo pénteken proklamációt írt alá, amelyben leszögezi: a kommunista párt vagy fegyveres szárnya, az Új Népi Hadsereg bármely, politikai nézetei miatt őrizetben lévő, vád alá helyezett vagy elítélt tagja kegyelemért folyamodhat.

A korábbi hasonló manilai erőfeszítések nem sok eredménnyel jártak a 39 éve tartó lázadás lecsendesítésében. A lázadók szóvivője, Gregorio Rosal a legújabb proklamációt is visszautasította, az "Arroyo-rezsim trükkjének" nevezte azt.

A szóvivő szerint az elnök asszony amnesztiaprogramjával azt a látszatot akarja kelteni, hogy az Új Népi Hadsereg harcosai tömegesen adják meg magukat, de "ennek semmi alapja nincsen."

A kormány a hét elején azt is megígérte, hogy 10 millió dollárral segíti a magukat megadó lázadók társadalmi beilleszkedését.

A lázadók 2004-ben szakították félbe a norvég közvetítésű béketárgyalásokat, azzal vádolva az Arroyo-kormányt, hogy az amerikai és az európai kormányoknál szorgalmazta a szervezetnek a terrorista csoportok listájára való felvételét. A megegyezést hátráltatja, hogy a holland hatóságok a múlt héten őrizetbe vették a párt alapítóját, José Maria Sisont, és azzal vádolják, hogy parancsot adott két volt kommunista vezető meggyilkolására. Sison tagadja a vádakat, azt állítva, hogy jelenleg már csak politikai konzultánsa a lázadók Hollandiában élő tárgyalóinak. A Fülöp-szigeteki hadsereg szerint viszont továbbra is ő áll a párt élén. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS