2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új Oszama bin Laden-videóüzenet 9/11 évfordulójára?

2007. szeptember 07. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Hamarosan újabb videofelvételen jelentkezik Oszama bin Laden; az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője beszédet intéz az amerikai néphez a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulója alkalmából - jelentette be csütörtökön a terrorszervezet médiarészlege.

Az asz-Szahab internetes oldalán bemutatott egy állóképet a videofelvételből, amelyen bin Laden felemelt mutatóujjal látható szónoklás közben.

Bár a szaúdi terroristavezér szakálla teljesen fekete - a róla készült korábbi felvételeken még erősen őszülő szakállal volt látható -, állítólag láthatólag idősebbnek tűnik, mint a legutóbbi képeken.

Az asz-Szahab várhatólag három napon belül hozzáférhetővé teszi az újként beharangozott videofelvételt.

Az utolsó bin Laden-videó 2004. október végén, az amerikai elnökválasztás elé időzítve jelent meg. A terroristavezér azóta csak hangfelvételeken üzent híveinek; legutóbb tavaly nyáron, amikor is fogadkozott, hogy az al-Kaida az egész világon harcolni fog az Egyesült Államok ellen. A felbukkanása közötti hosszú időközökben jobbkeze, az egyiptomi Ajman az-Zavahri rendszeresen jelentkezett video- és hangfelvételeken.

Oszama bin Laden és Zavahri feltételezések szerint Afganisztán és Pakisztán határvidékén bujkál a hegyekben. Amerikai vezérlettel 2001 ősze óta kutatnak utánuk, azóta, hogy megbuktatták a bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálib rendszert. (MTI/Reuters/AP/AFP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS