2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Könnyen szót értett" kínai kollégájával Bush

2007. szeptember 06. 17:17, utolsó frissítés: 17:24

A klímaváltozástól, a kínai termékekkel kapcsolatos kritikákról, Iránról, a dárfúri válságról, a kínai egyéni szabadságjogokról volt egyebek közt szó csütörtökön Sydneyben George Bush amerikai elnök és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő találkozóján.

A másfél órás négyszemközti találkozó után Bush újságírók előtt úgy jellemezte tárgyalópartnerét, mint akivel "könnyű szót érteni". A kínai elnök a megbeszélést "őszintének és barátinak" nevezte, amelyen mindketten kifejezték akaratukat a két ország közötti üzleti kapcsolatok erősítésére.

Bush elmondta, hogy Hunak értésére adta a kínai vallásszabadsággal kapcsolatos washingtoni aggodalmakat, valamint a rossz minőségű kínai élelmiszerek és más hibás, visszahívott áruk miatti közelmúltbeli kritikákat, s szerinte a kínai vezető "értékelte megjegyzéseit". A Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója hozzátette, hogy a találkozón szó volt a kínai kereskedelmi törvények felülvizsgálatáról, valamint a Peking által erősítendő ellenőrzésekről.

Hu Csin-tao hangsúlyozta: a klímaváltozás okozta problémák megoldásán múlik az egész emberiség jóléte és az egész világ fenntartható fejlődése, éppen ezért szükség van erősebb nemzetközi együttműködésre. Elmondta továbbá, hogy Bush elnök "továbbra is fenntartja a Tajvannal kapcsolatos amerikai álláspontot, vagyis ellenez minden változást a sziget status quójában". "A Tajvani-szorosban az idei és a jövő év nagyon érzékeny és potenciálisan veszélyes időszak lesz" - idézte Hu szavait Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok több mint harminc évvel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, amikor normalizálta kapcsolatait Kínával, de ígéretet tett a sziget megvédésére a pekingi visszacsatolási kísérletekkel szemben. Washington ugyanakkor ellenzi Tajvan ENSZ-tagságát mint Kína elleni súlyos provokációt.

Közben több százan tüntettek csütörtökön Sydneyben Hu Csin-tao ellen. A megmozdulás résztvevői között volt Vej Csing-seng (Wei Jingsheng) ismert kínai ellenzéki személyiség, aki úgy vélekedett: a nyugati világ azzal, hogy megpróbálja elnyerni Kína kegyeit, csak veszedelmesebbé teszi a kommunista rezsimet. "Kína esztelen ambíciókat táplál a vele határos országokkal szemben. Ez a kormány csak káoszt hoz a Kínával szomszédos országokra és az egész világra" - mondta Vej. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS