2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

HRW: Izrael megsértette a háború szabályait a libanoni háborúban

2007. szeptember 06. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

A Human Right Watch (HRW) nemzetközi emberjogi megfigyelő szervezet szerint Izrael megsértette a hadviselés szabályait a 2006 nyarán Libanon ellen vívott háborúban, mivel megkülönböztetés nélkül támadott célpontokat, s ennek következtében civilek sokasága vesztette életét.

A libanoni civil áldozatok legnagyobb része a válogatás nélküli izraeli légitámadásokban halt meg - jelentette be csütörtökön a szervezet. A HRW elutasította azt az izraeli érvet, miszerint a civil áldozatok magas száma annak tulajdonítható, hogy a Hezbollah radikális síita csoport fegyveresei a lakosság között rejtőzködtek el, s "élő pajzsként" használták a civileket.

"Az esetek nagyobb részében a Hezbollah harcosai elhagyták a lakott övezeteket a harcok kezdetén, és rakétáikat a falvakon kívül kiépített állásokból indították" - írta a vizsgálatait összefoglaló jelentésében a szervezet.

A júliusi-augusztusi háborúban több mint ezer libanoni, köztük 900 civil vesztette életét. A másik oldalon, az izraeli településekre zúdított rakétatűz 119 civil életét oltotta ki.

Az izraeli külügyminisztérium visszautasította a tekintélyes megfigyelő szervezet súlyos vádjait. "A Hezbollah ellen folytatott háború során Izrael tiszteletben tartotta a fegyveres konfliktusok normáit és a háborút szabályozó nemzetközi jogot" - jelentette ki Mark Regev, a minisztérium szóvivője. (MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS