2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerb külügyminiszter: "nem alkalmazunk erőszakot" Koszovóban

2007. szeptember 06. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

Kizárta a katonai erő alkalmazását a koszovói függetlenség kikiáltásának esetére a szerb külügyminiszter csütörtökön Londonban megjelent nyilatkozatában.

Vuk Jeremic a Financial Timesnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy Szerbia "nem fog hozzájárulni a tartomány destabilizálásához fizikai, katonai vagy biztonsági eszközökkel". Jeremic szerint Belgrád "a biztonsági és védelmi erőforrásoktól eltekintve" minden "törvényes, diplomáciai és gyakorlati eszközt" fel fog használni annak bemutatására, hogy nem fogadja el a függetlenségi nyilatkozatot, és hogy az érvénytelen.

A külügyminiszter szerint Szerbia a tartomány felosztását is ellenzi. A brit üzleti napilap szerint több szakértő úgy látja, hogy a patthelyzet Koszovó kettéosztásához vezethet. Ennek alapján Szerbia fennhatósága alatt maradna a tartomány északi része, a többi pedig függetlenné válna.

David Miliband brit és Bernard Kouchner francia külügyminiszter közös cikket írt a Le Monde-ba Koszovó kapcsán. "Koszovó lesz a közös kül- és biztonságpolitika nagy próbája" - hangsúlyozták a külügyminiszteri tanács pénteken kezdődő ülése elé időzítve. Az értekezleten egyebek között arról kell dönteni, hogy miként válaszoljon az unió, ha az albánok esetleg egyoldalúan kikiáltják az elszakadást Szerbiától és a függetlenséget.

Sali Berisha albán miniszterelnök csütörtökön azt jósolta, hogy káoszhoz vezet, ha a koszovói albán-szerb tárgyalásokra adott 120 napos határidő lejárta után még tovább késlekednek Koszovó státusának meghatározásával. Szerinte a függetlenség az egyetlen eszköz a Balkán stabilitásának szavatolására.
(MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS