2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: véget kell vetni a majomkísérleteknek

2007. szeptember 06. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Aláírta az EP-képviselők többsége a főemlősök tudományos kísérletekben való felhasználásáról szóló írásbeli nyilatkozatot, így az a parlament hivatalos álláspontjának tekintendő. Uniós laboratóriumokban évente több mint 10 ezer főemlőst használnak fel kísérletekben – áll a jelentésben. A szöveg emlékeztet: „az Európai Bizottság által 2006-ban az állatkísérletekről folytatott nyilvános konzultáció válaszadóinak több mint 80 százaléka elfogadhatatlannak tekintette a főemlősök kísérletekben való felhasználását”.

A nyilatkozat kitér arra is, hogy „csaknem valamennyi főemlős faj DNS-ének több mint 90 százaléka azonos az emberével, és elismert tény, hogy a főemlősök komoly szenvedést élnek át fogságban”, továbbá „a főemlős fajok 26 százalékát a kihalás veszélye fenyegeti”.

A képviselők úgy vélik, a fejlett technológiák és eljárások ma már olyan alternatív módszereket kínálnak, amelyek a főemlősökkel végzett kísérleteknél hatékonyabbnak és megbízhatóbbnak bizonyulnak. Az aláíró képviselők így felszólítják az Európai Bizottságot, a Miniszterek Tanácsát és az Európai Parlamentet, hogy kezeljék sürgős, elsőrendű kérdésként a főemlősök és vadon fogott majmok tudományos kísérletekben való felhasználásának megszüntetését, valamint dolgozzanak ki ütemtervet a főemlősök tudományos kísérletekben való felhasználásának más alternatívákkal történő felváltására. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS