2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mérgező Barbie-botrány: Kína javítana exportcikkei minőségén

2007. szeptember 06. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a panaszok a Kínában gyártott fogyasztási cikkek és élelmiszerek minőségére és biztonságára, de az is látnivaló, hogy a külpiacokon kifogásolt cikkek jelentős részét nyugati vállalatok gyártják Kínában, illetve forgalmazzák külföldön.

Legutóbb, szerdán, az amerikai Mattel játékgyár jelentett be visszahívást – az idén már harmadszor –egyes, Kínában gyártott játékaira, Barbie-kiegészítő készletei egy részére, mert ezek túl sok ólmot tartalmaztak.

– A termékminőség és az élelmiszer-biztonság valójában közös feladat az egész nemzetközi közösség számára. A kínai fél akar és kész együttműködni a nemzetközi közösséggel a minőségellenőrzés közös javításában és a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés és kereskedelem további elmélyítésében – mondta a kínai államfő, Hu Csin-tao az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) Sydneyben rendezett fórumán csütörtökön.

Tavaly ősztől januárig hónapról hónapra mind kisebb volt a kínai kereskedelmi többlet, de ez év elején – az export majdnem 50 százalékos növekedése nyomán – a többlet háromszor annyi lett, mint a tavalyi év elején.

Az első félévben Kína kereskedelemi többlete 112,5 milliárd dollár volt, végül is 83 százalékkal több a tavalyi első félévinél, az export félévi átlagban 27,6 százalékos és az import 18,2 százalékos növekedése nyomán. Így idén új rekord várható, miután Kína kereskedelmi többlete tavaly 177,5 milliárd dolláros rekord volt, 74 százalékkal több a 2005-ös 102 milliárdnál, amely háromszor nagyobb volt a 2004-esnél. 2001-ben még csak 22,5 milliárd dollár volt a többlet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS