2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tévedésből atomtölteteket szállított egy bombázó az USA felett

2007. szeptember 06. 10:27, utolsó frissítés: 10:27

Az amerikai hadsereg egy B-52-es bombázóval tévedésből átutaztatott öt atomtöltetet az Egyesült Államok területe felett; több mint három órán át senki nem tudta, a fegyverek hova tűntek.

A hadsereg illetékesei csak akkor szereztek tudomást a töltetek hollétéről, amikor az észak-dakotai Minot légibázisról felszállt B-52-es földet ért a déli Louisianában, a Barksdale támaszponton – számolt be a példa nélküli esetről a CNN szerdán a Military Times katonai újság közlésére hivatkozva.

A hírtelevízió által megszólaltatott szakértők kizárták annak a lehetőségét, hogy a töltetek a levegőben esetleg felrobbanhattak volna. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az atomtöltetek kezelésére vonatkozó előírásokat súlyosan megsértették.

Az esetről a Pentagon három, névtelenséget kérő tisztviselője számolt be. A bombázó augusztus 30-án szállt fel a kanadai határ mentén fekvő Észak-Dakotából, fedélzetén leszerelés előtt álló robotrepülőgépekkel. A szállítmány berakodásakor azonban véletlenül a gépre került öt nukleáris töltet, amelyeket a B-52-es szárnya alatt felejtettek. A bombázó átrepült az ország felett, majd három és fél órás út után a Mexikói-öböl mentén elterülő Louisiana államban landolt. Az észak-dakotai bázison azonnal számba vették az atomfegyvereket,


de a maradék állományt rendben találták.

"A fegyverek mindvégig a felügyeletünk alatt voltak, az amerikai nép nem volt veszélyben" – szögezte le Ed Thomas, a légierő szóvivője. Jóllehet a légierő illetékesei hangsúlyozták, hogy a fegyvereket végig teljes biztonságban szállították, a hibáról senki nem tudott egészen a gép leszállásáig. Mindezért botrány tört ki Washingtonban: a szóvivő közlésén túl a Pentagon illetékesei nem hajlandók kommentálni a történteket, de szigorú felelősségrevonást helyeztek kilátásba.

Steve Fetter, a Pentagon volt nukleáris szakértője az ügy kapcsán elmondta: az atomtöltetek nem robbantak volna fel akkor sem, ha a B-52-es esetleg lezuhant volna útközben Barksdale felé. A becsapódás nyomán működésbe léphetett volna a töltetekhez "csatolt" robbanóanyag és esetleg plutónium-szivárgás keletkezhetett volna, de atomrobbanás nem következhetett volna be a tölteteket óvó biztonsági rendszer miatt – fejtette ki.

Michael O'Hanlon, a washingtoni Brookings Intézet kutatója azt mondta: az atomfegyverek nem juthattak volna úgynevezett haramiaállamok kezébe, mert nem hagyták el az Egyesült Államok területét. A Pentagon azonnal vizsgálatot indított az ügyben. Douglas Raaberg vezérőrnagynak, a légi és űrbeli műveleteket irányító parancsnokság igazgatójának ki kell deríteni, hogyan fordulhatott elő az eset, és miképpen lehet megakadályozni megismétlődését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS