2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerika hadititkokat ad át Ausztráliának

2007. szeptember 05. 11:55, utolsó frissítés: 11:55

A titkos amerikai katonai technológiához és a hírszerzési értesülésekhez való jobb hozzáférés lehetőségéről kötött védelmi együttműködési szerződést szerdán a sydneyi APEC-csúcstalálkozón George Bush amerikai elnök és John Howard ausztráliai kormányfő.

A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint Howard úgy nyilatkozott a szerződésről, hogy az "megerősíti már korábban is robusztus szövetségünket". "A szerződés csökkenti a védelmi eszközök, szolgáltatások és információk cseréjének korlátait Ausztrália és az Egyesült Államok között, növeli együttműködésünk hatékonyságát, és olyan eszközöket ad erőink kezébe, amelyekkel el tudják hárítani az újfajta fenyegetéseket. Ezenkívül segíti a két ország védelmi iparát abban, hogy megoszthassák egymással nagy műszaki szakértelmüket, fokozzák a két ország ipara és fegyverese erői közötti együttműködést" - olvasható a közleményben.

Howard egyúttal biztosította Busht arról, hogy Ausztrália a belátható jövőben nem csökkenti Irakba vezényelt csapatai létszámát. Jelenleg mintegy 1600 ausztrál katona teljesít szolgálatot Irakban, közülük 550-et harci feladatokra is bevetnek.

Az amerikai elnök vendéglátójával közös sajtóértekezleten kifejtette, lát arra utaló jeleket, hogy Irakban javul a biztonsági helyzet, és megindult a megbékélés folyamata. "Ha nem hittem volna, hogy sikert érhetünk el Irakban, nem tartottam volna ott csapatainkat" - szögezte le az amerikai elnök. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS