2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Polgárháborús állapot Kongóban és Burundiban

2007. szeptember 05. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege több tucat lázadóval végzett Észak-Kivu tartományban egy keddi katonai tájékoztatás szerint.

A kormányerők helyi parancsnokának helyettese szerint több tucat fegyverest öltek meg, akik Laurent Nkunda egykori tábornok zsoldjában álltak. "Komoly összecsapás volt Karuba közelében. Egy harci helikoptert is bevetettünk. Az ellenség mintegy hatvan halottat hagyott hátra a csatatéren" - mondta Delphin Kahimbi ezredes.

A térségben szolgáló ENSZ-békefenntartók az előzetes jelentések alapján azt közölték, hogy Nkunda mintegy harminc emberét vesztette el az összecsapásban, a lázadók tájékoztatása szerint viszont az áldozatok nagyobb része civil volt, akit a légierő bombái öltek meg.

Harcok törtek ki a kedden szomszédos Burundiban is, de ott az utolsó kormányellenes lázadó szervezet, a Nemzeti Felszabadító Erő (FNL) rivális csoportjai csaptak össze. A fővárostól, Bujumburától mindössze tíz kilométerre lezajlott erőpróba 25 lázadó fegyveres és egy civil halálához vezetett.

Az Európai Unió elnöksége nyilatkozatban juttatta kifejezésre aggodalmát a kongói fejlemények miatt. Hangsúlyozta, hogy azonnali és összpontosított politikai és diplomáciai lépésekre van szükség a békés megoldás érdekében. Az EU - áll a nyilatkozatban - erőteljesen elkötelezett a térség stabilitása mellett, és tovább támogatja a térség országait.

Az FLN a múlt héten szakadt két részre. Az egyik fél azzal vádolja Agathon Rwasa parancsnokot, hogy halogatja a kormánnyal 2006-ban aláírt tűzszünet előírásainak végrehajtását. Rwasa a kormányra hárította a felelősséget a késlekedésért.

Burundiban, amely 13 évi törzsi háború lezárására törekszik, négy éve nem volt ilyen súlyos összecsapás. A polgárháború 250 ezer ember halálát okozta. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS