2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Besúgó volt a bolgár államfő és 19 parlamenti képviselő?

2007. szeptember 05. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

A kommunista titkosszolgálat besúgója volt a bolgár államfő, egy parlamenti párt vezetője és 19 jelenlegi parlamenti képviselő is - ezt állítja egy szófiai testület, amelyet a rendőrség iratainak átfésülésével bíztak meg.

A keddi közlemény szerint Georgi Parvanov államfő, Ahmed Dogan, a kisebbik kormánypárt vezetője és 19 parlamenti képviselő is rajta van a kollaboránsok listáján. Rajtuk kívül 23 terhelt múltú személy jutott magas beosztásba Parvanov vagy a korábbi államfők idején, de még csak 1794 ember hátterét nyomozták le.

A testület április óta folytatta a vizsgálatokat, miután 2006-ban törvényt hoztak a 1989 előtt titkosszolgálati dokumentumok megnyitásáról.

Parvanov cáfolja, hogy besúgó lett volna. Állítása szerint történészként mindössze egy könyvről írt kritikát megbízója számára, akiről később kiderült, hogy a titkosszolgálat tisztje. Az ellenzék szerint azonban Parvanov dossziéja nagyon hiányos, és az ő utasítására okmányokat semmisítettek meg belőle.

A testület minden fontos közéleti személyiség múltját át akarja világítani, noha a törvény nem bünteti a rejtőzködő egykori ügynököket. "Reméljük, hogy a leleplezések gyógyító hatással lesznek a társadalomra, igaz, megkésve" - mondta a testület egyik tagja. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS