2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feltételezett terrorakciókat akadályoztak meg Dániában és Németországban

2007. szeptember 05. 10:49, utolsó frissítés: 10:50

Letartóztattak Németországban három személyt, akik a gyanú szerint terrorcselekmények elkövetésére készültek, és egy "iszlám hátterű terrorszervezethez" tartoztak - jelentették be szerdán a német hatóságok.

Az SWR (Südwestrundfunk) rádióállomás értesülése szerint a kedd este, különböző szövetségi tartományokban őrizetbe vett gyanúsítottak - akik közül ketten német állampolgárok, egy pedig pakisztáni - a frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai támaszpont ellen terveltek ki támadást. A merénylettervek állítólag előrehaladott állapotban voltak, amit megerősített Franz Josef Jung védelmi miniszter az ARD televíziónak nyilatkozva.

Az illetők értenek a vegyi anyagokhoz, és gépkocsikba rejtett pokolgépekkel akartak merényleteket elkövetni - közölték biztonsági források, amelyek hozzátették, hogy a nyomozás már az év eleje folyt az illetők ellen. A német főügyészség közleménye szerint a letartóztatottak egy iszlám hátterű terrorszervezethez tartoztak.

Előző nap pokolgépes merénylet tervezésének gyanújával őrizetbe vettek nyolc embert Dániában, a főváros környékén. Az elfogott iszlám szélsőségeseket nemzetközi terrorista hálózatokhoz, köztük az al-Kaida terrorszervezet vezetőihez fűződő kapcsolatokkal gyanúsítják. A gyanúsítottak 19-28 év körüliek, Afganisztánból, Szomáliából, valamint Törökországból származnak ugyan, de közülük hat dán állampolgár.

A TV2 dán hírtévé jelentette, hogy a rendőrség kordonnal körbevett egy utcát Koppenhága Noerrebro nevű negyedében, ahol sok bevándorló lakik. Helikopterről készített felvételek tanúsága szerint rendőrségi tűzszerészek és igazságügyi szakértők dolgoztak a területen, de nem lehet tudni, hogy ennek van-e köze a letartóztatásokhoz. Egy dán rádió szerint házkutatást tartottak a főváros Ishoej nevű déli részében, ahol szintén sok bevándorló él. A rendőrség nem volt hajlandó kommentálni ezeket az értesüléseket.

Ez már a harmadik akció 2005 óta, amelyben a rendőrség lecsap feltételezett terroristákra. Terrortámadást több mint két évtizede nem követtek el a Dániában, de a 2005-ös londoni merényletek hatására a hatóságok attól tartanak, hogy a skandináv országot is fenyegeti terrorcselekmény az Irak megszállásában való dán részvétel miatt. Dánia júniusban kivonta 460 fős kontingensét az arab országból, de helyette oda küldött egy kis létszámú légierőszakaszt. (MTI/AFP/Reuters, MTI/dpa/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS