2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Metrósztrájk miatt tömegközlekedési káosz Londonban

2007. szeptember 04. 13:29, utolsó frissítés: 13:29

Teljes káoszba fulladt kedden a londoni tömegközlekedés, ugyanis előző este megkezdődött az utóbbi évek legnagyobb, háromnaposra tervezett metrósztrájkja a brit fővárosban.

A csütörtök estig tartó akciót a brit közlekedési szakszervezetek arra hivatkozva hirdették meg, hogy nem kaptak elégséges garanciákat a hálózat zömét fenntartó, nemrég csődeljárás alá vont Metronet vállalat alkalmazottainak állás- és nyugdíjfolytonosságára.

Ken Livingstone londoni polgármester szerint ez "minden idők egyik legcéltalanabb sztrájkja".

A kedd délelőtti csúcsforgalomban a napi 3 millió - évente több mint 1 milliárd - utast szállító londoni metró 12 fővonalából a Metronet által fenntartott kilenc egyáltalán nem működött. A három működő vonal karbantartását egy másik vállalat végzi, de ezek egyike is részlegesen zárva volt az itt dolgozók szolidaritási akciója miatt.

A sztrájk a várakozásoknak megfelelően súlyos fennakadásokat okozott a kedd délelőtti tömegközlekedési csúcsidőszakban; az egyébként is túlzsúfolt vonatok és városi buszok képtelenek voltak elszállítani a metróból kiszorult milliós tömeget.

A csődeljárás alá vont Metronet tevékenységét komoly kifogások érték már a júliusi csődbejelentés előtt is. Nem sokkal korábban, július elején súlyos baleset történt a várost kelet-nyugati irányban átszelő Central metróvonalon, amelynek egyik nyugatra tartó szerelvénye kisiklott London keleti részén. A szerelvényen, és a mögötte érkező következőn hétszáz utas rekedt a mélyben. Ők tűzoltók segítségével, gyalog mentek vissza a Mile End állomásra, az áramtalanított alagúton át. Az evakuálás két órán át tartott. A vizsgálat megállapította, hogy az egyik karbantartó keresztalagútból rosszul tárolt alkatrészek estek ki a sínekre.

Ugyanezen a vonalon négy évvel korábban még súlyosabb baleset történt. Akkor egy szerelvény, amelyen 800-an utaztak, a Chancery Lane állomás előtt - a júliusi baleset helyszínétől nyugatra - szintén kisiklott, és több kocsija a falnak csapódott, miután a vonat saját hajtóműve rossz rögzítés miatt leesett az egyik vagon aljáról és a kerekek alá került. A roncsok közül 32 súlyos sérültet mentettek ki, és hosszú hónapokra lezárták a City pénzügyi központját is kiszolgáló vonalat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS