2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezrek menekülnek a Félix hurrikán elől a Karib-térségben

2007. szeptember 04. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

Helybéli lakosok és turisták ezrei menekülnek a Karib-tengeren tomboló Félix hurrikán elől Hondurasban és Nicaraguában, tartani lehet ugyanis attól, hogy a némileg meggyengült trópusi ciklon ismét visszanyeri rendkívüli erejét.

A Félix jelenleg a trópusi szelek osztályozására szolgáló, ötlépcsős Saffir-Simpson-skálán mérve négyes fokozatú, a viharos széllökések elérik az óránkénti 230 kilométeres sebességet. Az egyesült államokbeli hurrikán-előrejelző központ azonban arra figyelmeztetett: könnyen megtörténhet, hogy a nyugat felé tartó hurrikán - amely vasárnap rövid időre ötös fokozatúra erősödött - ismét katasztrofális erejűvé erősödhet.

A Félix "szeme" jelenleg mintegy ötszáz kilométerre keletre van a hondurasi-nicaraguai határnál fekvő Gracias a Dias-foktól, és nyugat felé tart óránként 33 kilométeres sebességgel. Várhatóan szerdán éri el a hondurasi partvidéket, a nicaraguai határhoz közel fekvő, indiánok lakta Mosquitia területen, majd nyugat felé tovább haladva végigsöpör Belizén is. Nem lehet egyelőre megjósolni, hogy eléri-e a Campechei-öbölt, ahol a mexikói tengeri olajmezők találhatók.

Hondurasban eddig kétezer embert - közöttük hétszáz turistát - evakuáltak az alacsonyan fekvő partvidékről és a Hondurasi öböl szigeteiről, zajlik a lakosság kimenekítése Nicaragua északkeleti partvidékén is. Hondurasban attól tartanak, hogy a Félix hasonló pusztítást okozhat, mint a 1998-ban a Mitch hurrikán, amely közel tízezer ember életét oltotta ki a térségben. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS