2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar főrendőre lesz Koszovónak?

2007. szeptember 04. 10:17, utolsó frissítés: 10:17

Pallagi Imre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója lesz Koszovó új főrendőre - hangzott el a Magyar Televízió Kékfény című műsorában hangzott el hétfő este. Pallagi Imre a közszolgálati csatornának elmondta, kinevezése akkor lép hatályba, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt Koszovó jövőjéről. Az alezredes egyik fontos feladata az lesz, hogy az Európai Unió rendvédelmi politikáját integrálja a koszovói rendőrségbe.

Pallagi Imrét 110 pályázó közül választották ki Brüsszelben a helyi erők vezetésére. A közszolgálati csatorna emlékeztetett arra, hogy idén februárban zavargások törtek ki az ENSZ ellenőrzése alatt álló Koszovóban: a teljes függetlenséget követelő albán tüntetők a pristinai parlament felé nyomultak. A tüntetéseket könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták fel, két ember meghalt, többen megsérültek. Az ENSZ és az Európai Unió illetékesei néhány nappal később menesztették a nemzetközi rendőrség főnökét.

Koszovó helyzete immár nyolcadik éve rendezetlen: a másfél milliós albán többség a háború után nem fogadta el a szerb fennhatóságot, ugyanakkor Szerbia nem mond le a tartományról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS