2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szudánban tárgyal Darfúr-ügyben az ENSZ-főtitkár

2007. szeptember 04. 09:44, utolsó frissítés: 09:54

Egyhetes afrikai körútja keretében hétfőn a szudáni fővárosba érkezett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy előkészítse az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó erejének a polgárháborúba süllyedt Darfúr körzetbe telepítését.

A januárban hivatalba lépett Ban a darfúri válság megoldását első számú feladatának tette meg, és biztosítani akarja, hogy a Minuad - az idővel 26 ezer főt számláló, majdani hibrid alakulat - gyorsan és hatékonyan bevonulhasson az ellenőrzésére bízott nyugat-szudáni területre 2008 közepéig.

A hétfői megbeszélés és díszvacsora után csütörtökön újra találkozni fog Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökkel, aki végül feladta hosszas ellenkezését és elfogadta, hogy a Minuad - amely a világ legfontosabb békefenntartó missziója lesz - felváltsa az AU-csapatokat Darfúrban.

A köztes időben Ban Ki Mun megbeszélést folytat számos más szudáni tisztségviselővel, kedden Dzsúbába, Dél-Szudán fővárosába utazik. A déli országrész 21 éven át tartó véres polgárháború színhelye volt, a harcoknak 2005-ben vetett véget egy ingatag békeegyezmény. Szerdán a darfúri el-Fáserbe látogat.

Háromnapos szudáni látogatása után az ENSZ főtitkára Csádban és Líbiában folytatja útját - mindkét ország érintett a dárfúri válság békés rendezésében.

Dárfúrban 2003 óta harcolnak felkelőcsoportok a kormányhoz hű lovas milíciákkal. Az ENSZ adatai szerint a fegyveres konfliktusban mostanáig csaknem 200 ezer ember vesztette életét, többségük vétlen áldozat. A harcok és az éhínség elől menekülve több mint kétmillióan váltak földönfutóvá. A kartúmi kormány vitatja ezeket az adatokat és mintegy 9000 halottról beszél. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS