2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rücker: egyre csalódottabbak az albánok, kell egy B-terv Koszovóra

2007. szeptember 04. 09:38, utolsó frissítés: 09:40

A Nyugatnak ki kell dolgoznia egy tervet arra az esetre, ha Koszovó lakosságának függetlenségre törekvő, albán többsége nem jut egyezségre Szerbiával a decemberi határidőig - jelentette ki hétfőn a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője.

Joachim Rücker szerint a jelenlegi koszovói helyzet nem tartható fenn a végtelenségig. Kiemelte, hogy a lakosság körében egyre nő a csalódottság, amely tovább súlyosbíthatja a már meglévő gazdasági és politikai nehézségeket, ha nem látszik a világos kiút.

>>Európa szívja meg, ha nem jön össze a koszovói rendezés>>

"Természetesen mindenki szeretné, ha megállapodás születne... A nemzetközi közösségnek és különösen az Európai Uniónak ugyanakkor más végkifejletekre is fel kell készülnie" - mondta a német diplomata, egyértelmű perspektívát sürgetve a koszovói nép számára.

Wolfgang Ischinger német nagykövet, az albánok és szerbek között közvetítő összekötő csoport EU-tagjainak megbízottja múlt héten úgy ítélte meg, hogy 13 hónap meddő próbálkozás után most halványabb a megegyezés esélye.

A koszovói albán vezetők korábban közölték, hogy a december 10-i határidő után, amikor az összekötő csoport megteszi jelentését az ENSZ-főtitkárnak, egyoldalúan kikiáltják a függetlenséget. Egyúttal kérni fogják az önálló Koszovó elismerését az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól. Világossá tették, hogy akkor is az elszakadás mellett döntenek, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem születik egyetértés a dél-szerbiai tartomány státusáról. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS