2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törölte az USA Észak-Koreát a terrorista államok listájáról?

2007. szeptember 03. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy törli Észak-Koreát azoknak az országoknak a listájáról, amelyeket a terrorizmus támogatásával vádolnak - közölte hétfőn az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint Washington a hét végén döntött a lépésről a genfi amerikai-észak-koreai találkozón Phenjannak nyújtandó politikai és gazdasági ösztönzőként. Ezt megelőzően Észak-Korea beleegyezett abba, hogy "gyakorlati lépéseket tesz meglévő nukleáris létesítményeinek semlegesítésére".

Ez utóbbit Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes, főtárgyaló is megerősítette, azt azonban nem, hogy az észak-koreai engedmény fejében az Egyesült Államok beleegyezett a törlésbe a terrorizmust támogató államok listájáról, ami Phenjan egyik fő követelése volt a tárgyalások előrehaladása érdekében.

Észak-Koreát 2002-ben vette fel George Bush amerikai elnök a "gonosz tengelyét" alkotó országok közé, Irak és Irán mellett. Ennek alapja egy észak-koreai titkos ügynök vallomása volt, amelyet egy dél-koreai utasszállító gép 1987-ben a levegőben végrehajtott felrobbanásáról tett. Az ellenséggel való kereskedelemről szóló amerikai törvény értelmében az Egyesült Államok és az amerikai magánvállalatok nem szállíthatnak sem fegyvereket, sem fegyverkezéssel kapcsolatos árukat ilyen országnak, továbbá a listára felkerült ország nem részesülhet bizonyos fajta amerikai segélyekben. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS